Gå til sidens hovedinnhold

22. juli er et sårt tema i norsk historie, og noe som er vanskelig å snakke om. Kan det føre til at vi glemmer hva som skjedde?

I anledning tiårsmarkeringen etter 22. juli 2011 har hvert av ungdomspartiene i Trøndelag skrevet en hilsen til AUF. Dette innlegget er fra KrFUs fylkesleder Michael Orre Rye.

HILSEN TIL AUF

Det har gått ti år siden terrorangrepet mot regjeringskvartalet og på Utøya. Bomben som gikk av i Oslo sammen med skytingen på Utøya førte til at totalt 77 mennesker mistet livet den dagen. Mange av ofrene var ikke så ulik meg selv, ung og engasjert i politikken. De ville kanskje kutte mer klimagassutslipp, bygge mer jernbane eller hjelpe flere flyktninger. Deres drømmer, ambisjoner og visjoner for samfunnet ble knust den dagen på Utøya. Det var ett direkte angrep på AUF, men også vårt skjøre demokrati.

Ti år etter så nevnes 22. juli sjeldent, gjerne en gang i året når vi bruker emneknaggen #aldrimer22juli. Og i mellomtiden har vi allerede blitt rammet av det høyreekstremistiske tankegodset igjen, da med angrepet på Al-Noor moskeen i Bærum den 10. august i 2019.

Det er vanskelig å finne de rette ordene når man snakker om 22. juli, noe som fører til at mange lar være å snakke om det. Alt for få som snakker om det som faktisk skjedde. Jeg bekymrer meg for at vi glemmer hvilke konsekvenser høyreekstremismen har hatt i Norge og i verden. Glemmer vi at høyreekstremismens hat tok livet av 77 mennesker 22. juli? Glemmer vi at dette hatet stod bak holocaust, der seks millioner jøder ble drept. Hatet som hver dag skaper utrygghet for norske minoriteter og polariserer debattene våre.

Vi er nødt til å snakke mer om hatet og høyreekstremismen, og vi må minne hverandre på hvordan det kan ødelegge samfunn. For å unngå at høyreekstremismen skal vokse videre i Norge så må oppgjøret komme, og vi må si klart i fra når vi hører islamofobiske, homofobiske og antisemittistiske uttalelser. Hatet må møtes med kjærlighet, toleranse og likeverd. Vi må gjøre mer enn å skrive #aldrimer22juli en gang i året.

Her er ungdomspartienes hilsener til AUF:

Les også

Dere har båret en stor byrde de siste ti årene

Les også

Men kva var det eigentleg vi aldri skulle gløyme?

Les også

Det er viktigere enn noen gang at vi ungdomspolitikere står sammen

Les også

Vi i Trøndelag Unge Venstre står sammen med dere i kampen

Les også

Jeg tror det er vanskelig for oss andre å forstå hvordan det har vært

Les også

Skal vi bekjempe hat og konspirasjonsteorier, må hver enkelt av oss legge ned en innsats.

Les også

Kampen mot høyreekstremisme og for et varmere, rausere og mer solidarisk samfunn fortsetter.