50 er en tragedie for Norge som en solidarisk og medmenneskelig nasjon

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Nå kan vel endelig ballen legges død om at vi må hjelpe flyktningene “der de er”. “Der” finnes ikke mer. Moria er brent til grunnen.

I kommuner over hele landet står asylmottak tomme - Norge har plass til over 44 000 flyktninger i dem. Men i Moria sitter fremdeles mange innesperret i ruinene, og høyreekstreme har samlet seg rundt leiren for å forhindre at de drar. Hjelpearbeidere slipper ikke inn. Mange av barna er helt uten familie og må klare seg alene.

Regjeringa sier de vil hente 50 asylsøkere. Men 50 er ikke nok. 50 er en tragedie for Norge som en solidarisk og medmenneskelig nasjon.

At 2015 ble omtalt som en “flyktningkrise” sier egentlig mye om hvordan vi i Europa har nedgradert de titusenvis av menneskene som desperat trengte vår hjelp. Det var ikke flukten, eller hva man flyktet fra som var problemet. Det var flyktningene selv som ble problemet for europeiske ledere.

Men 2015 var egentlig en krigskrise, massedrapskrise og demokratikrise. Og i årene etter har vi hatt en solidaritetskrise i Europa, hvor medmenneskelighet tydeligvis har blitt langt en langt knappere ressurs enn penger og plass.

Det er når vi utfordres at vi kan vise styrke. Det er når vi fristes til å snu oss vekk, at vi må tørre å virkelig se det som skjer foran oss. Det er når ting ser håpløst ut, at vi selv må skape håp.

Det er to naturlover i politikken. Det er begrenset med penger. Og vi har råd til det vi tar oss råd til.

Har vi råd til å bruke 300 milliarder på ferjefri E39, har vi råd til å hjelpe de som trenger det aller mest.

Selvfølgelig vil det koste oss noe å hjelpe Moria. Men prisen for å la være er langt høyere.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken