Altfor lite, altfor sent!

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Etter at Moria-leieren gikk opp i flammer denne uka, Har Norge endelig bestemt seg for å hente ut 50 flyktninger, fortrinnsvis barnefamilier fra Syria. Vi har sett rystende scener fra Moria i lang tid, og det er uholdbart at det måtte en brann til for å få Norge på banen.

50 flyktninger er for lite, og avgjørelsen kommer for sent. Regjeringen har sviktet barna i Moria-leiren i Hellas. Forholdene de har levd under har vært graverende i lang tid. Norge har et ekstraansvar i denne situasjonen, siden vi bidro med EØS-midler til opprettelsen av leiren i sin tid. Det er bare å erkjenne at Norge og andre europeiske lands flyktningpolitikk har havarert. Moria har endt opp som et interneringssenter hvis primære funksjon ikke lenger er å ivareta mennesker på flukt, men å skjerme Europa fra den elendigheten vi ikke orker å ta inn over oss. Etter at Covid-19 ble påvist i leiren, har den også fungert som et smitte-isolat.

Det er viljen til å ville hjelpe som mangler hos regjeringen, ikke muligheten.

Takk til redaktøren i Trønder-Avisa. Jeg siterer lederen 10. september: «Det handler om å gi flyktningene en rettferdig og rettmessig behandling. Dee er et felles ansvar å gi personer beskyttelse, dersom de har krav om det. Å stue dem sammen i overfylte teltleirer, med begrenset tilgang på mat, vann, klær og ly er ikke beskyttelse. Det er en internasjonal skamplett.»

Takk til alle modige ordførere i hele landet som ser større på ting enn dagens regjering.

Mens noen svikter, står andre opp og tar andres ansvar. Trondheim kommune har signalisert at de kan ta imot 100 personer, Bergen har sagt at de kan ta 50. All ære til dem og de hundre andre kommunene som nå går i front og sier at de har mulighet til å ta imot flyktninger fra Moria. Regjeringens sendrektighet levner dem liten ære. At regjeringens ambisjoner for landet matches av enkeltkommuner, sier noe om det lave nivået regjeringen har lagt seg på.

Norsk Folkehjelp er en frivillig organisasjon med lokallag over hele landet og med flere tusen frivillige som er klare til å stille opp. Vi har nettverk ute i lokalsamfunnene hvor flyktningene skal tas imot, og vet at lokalbefolkningen er med oss og klare til å bidra med sitt. Vi, og kommuner over hele landet, står klar til å ta vår del av ansvaret. Det er på tide at regjeringen tar sin.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken