Gå til sidens hovedinnhold

Amerikanerne ødelegger for norsk fotball

Endelig var Premier League ferdig, og det skulle kanskje være en mulighet til å fokusere på norsk fotball?

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nei, nå er vi i gang med Europaligaen og Champions League. Norsk fotball fortsetter sin vandring i skyggene. Det er langt på vei selvforskyldt.

Norske fotballklubber har solgt seg til den aktøren som tilbød mest penger, der og da. Den tabben er gjort før, av andre idretter.

TV 2 viste da de satt med rettighetene til vår egen fotball hvordan den kunne løftes. Jo bedre TV-sendingene ble, jo flere møtte opp på stadion for heller å se kampene live. TV 2 er den eneste norske TV-kanalen som er grunnlagt på journalistikken. Det kan oppleves ubehagelig for den som blir utsatt for den eventuelle kritiske varianten av den, der og da, men i det lange løp er det helt nødvendig for å sikre troverdigheten.

TV 2 ga norsk fotball et omdømme den kanskje ikke fortjente, men sånt tåler vi i all kulturpolitikk, som dette i virkeligheten er. Hvis ikke vi selv tar vare på norsk språk, på dialektene, på norsk felespilling og leikarring, på klestradisjoner, litteratur, musikk og annen kunst, kan vi ikke regne med at noen andre gjør det heller, i alle fall ikke de mest sårbare kulturelle uttrykkene.

Norsk fotball er meget utsatt. Den kunne behøvd drahjelp av en seriøs TV-aktør. Skiskyting har sikret seg denne støtten i ti år. Norges Skiforbund er delvis sveket av sitt internasjonale forbund, men har i alle fall sørget for at internasjonale arrangementer her i landet blir vist på TV 2 og NRK.

Det er ikke viktig først og fremst fordi NRK og TV2 dekker bredest. Det er fordi de går dypere, fordi de driver med journalistikk. NRK ble tuftet på folkeopplysning, TV2 på nyhetsjournalistikk. De rene underholdningskanalene driver ikke med det, og dermed blir for eksempel norsk fotball gjort til noe mye mindre enn det er: Rent sirkus.

Det hjelper ikke om det sitter noen gubber av begge kjønn og i forskjellige aldre i studio før og etter sending og jabber og driver med det de kaller «analyse». Det er nære på at det gjør saken enda verre. De kommer uforvarende i skade for å gjøre fotballen platt, og bare til det de selv omtaler den som: Et «produkt».

Norsk fotball hadde fortjent bedre. Norsk fotball hadde behøvd noe annet. Norsk fotball burde vært på en heldekkende TV-kanal som er pålagt å ta hensyn til «samfunnsoppdraget». Om norsk fotball hadde vært solgt for halve prisen til NRK i stedet for til amerikanerne, ville det vært en fremragende økonomisk avtale.

Norske fotballklubber har nok å slite med. De hadde fortjent litt entusiastisk, kritisk dekning fra en TV-kanal som folk tar på alvor.

Kommentarer til denne saken