TikToks farligste mann. Kongen av giftig maskulinitet. Forbildet til mange unge menn over hele verden er nå arrestert og siktet for voldtekt, menneskehandel og organisert kriminalitet. Vi må snakke mye mer om Andrew Tate, hans påvirkningskraft og hvordan han bidrar til å normalisere ekstreme holdninger.

«Jeg frykter Andrew Tate bare er starten. Sexistisk propaganda truer unge gutters kvinnesyn». Det skrev Live Aksnessæther i Aftenposten Si;D i august 2022. Dessverre deler jeg hennes frykt.

Andrew Tate kan kunsten å skape overskrifter. Den tidligere kickbokseren og Big Brother-deltakeren har gjort det stort på sosiale medier, og har i en lengre periode vært den mest googlede personen i verden. «Selvhjelpsguruen» Tate hylles av gutter og menn over hele verden, blant annet på grunn av hans fokus på maskulinitet og at han, som vokste opp i en fattig familie, nå er styrtrik.

Men Tate er svært kontroversiell. Uttalelsene hans er gjerne konspiratoriske, homofobiske og svært kvinnefiendtlige. Han har uttalt at kvinner selv har skyld i at de voldtas, at kvinner er mannens eiendom, kvinner ikke burde hatt lov til å kjøre bil og at det er greit å slå kvinner.

Kritisert med uttalelsene sine, kontrer Tate ofte med at det «bare er humor». Det samme gjør de unge guttene som ser opp til Tate. Kommentarer som at kvinners oppgaver er å lage mat til mannen sin og føde hans barn, forsvares med at «det er bare humor». «Ironi». «Overdrivelser».

«Ekstremisme forkledd som humor bidrar til å ufarliggjøre ekstremistisk propaganda. Slik utviskes skillet mellom det virtuelle og det virkelige liv (...)». Det skriver PST i sin nasjonale trusselvurdering for 2021. Det er riktignok myntet på høyreekstremisme, men bruken av humor for å forkle et budskap er overførbart til andre ytterliggående miljøer – som de kvinnefiendtlige.

Konsekvensene av å blande ekstrem ideologi med humor, konspirasjonsteorier, memes, klipp fra spill og filmer, og det raske tempoet delingen skjer i, vil ifølge PST være at «ekstremistisk propaganda normaliseres». I tillegg vil «grupper i fiendebildet gradvis dehumaniseres».

Derfor skal vi ta ekstreme uttalelser om kvinner, uansett hvor godt innpakket i humor og overdrivelser de enn måtte være, på største alvor. Hvordan påvirkes jenter som er i samme klasserom som gutter som forherliger Andrew Tate og omfavner den «humoristiske» mannssjåvinismen? Hva betyr det at store deler av en generasjon unge menn bortforklarer uttalelser som at vold mot kvinner er greit, med «overdrivelser»? Hvilke konsekvenser vil det få at mange unge jenter nå møter gutter som åpenbart lar seg påvirke av Tates kvinnesyn?

En normalisering av disse holdningene – som dessverre allerede har begynt – vil føre til en dehumanisering av jenter og kvinner, og det vil føles utrygt for jenter i klasserommet.

Ekstreme holdninger fører ikke alltid til ekstreme handlinger. Men ekstreme handlinger begynner alltid med ekstreme holdninger. Derfor kan vi ikke la oss overraske over at Andrew Tate ­– mannssjåvinisten, sexisten og konspirasjonsteoretikeren – som sier at det er greit å mishandle kvinner, gjør nettopp det. Han er arrestert og siktet for voldtekt av kvinner, menneskehandel av kvinner og organisert kriminalitet.

«Jeg syns det er skremmende å vokse opp som jente, snart kvinne, i et samfunn hvor en ideologi som degraderer og objektiverer kvinner, blir spredt og fremmet overalt på internett» skriver Live Aksnessæther. Dette er konsekvensene av at hat forkles som humor og at kvinnefiendtlige holdninger spres blant unge menn. Unge kvinner blir bekymra og redde. Og med god grunn.

Kvinnefiendtlighet og kvinnehat er ikke et Andrew Tate-problem. Det stikker mye dypere enn som så. Incels, Men’s Rights Activists og pickup artists er alle internettfenomen i «the manosphere» – mannesfæren, som fremmer fiendtlighet, hat og forakt mot kvinner. Dersom du ønsker å lese ei bok som får det til å gå kaldt nedover ryggen på deg, kan jeg anbefalere «Men Who Hate Women» av Laura Bates. Navnelikheten til tross, denne boka er en mye verre grøsser enn Stieg Larssons versjon.