Gå til sidens hovedinnhold

Ap er åpenbart blind og døv i skolepolitikken

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Alle som lurer på hvordan det gikk så galt i trondheimsskolen at et foreldreopprør kan samle 8000 medlemmer på en uke, bør se Nidaros sitt videomøte denne uka. Her deltok Foreldreopprør i Trondheimsskolen og Utdanningsforbundet. I tillegg deltok Arbeiderpartiets Sara Shafighi. Hun er leder av Arbeiderpartiets gruppe i oppvekstkomiteen og nestleder samme sted. Hun er også ordfører Rita Otterviks nærmeste rådgiver som ansatt på ordførerens kontor.

Hun er med andre ord Arbeiderpartiets fremste skolepolitiker og ordførerens øyne og ører inn i skoleverket.

Det Sara Shafighi sier i løpet av debatten er oppsiktsvekkende. Mer enn fire ganger forteller hun at situasjonen skolene i Trondheim står i er noe Arbeiderpartiet ikke har kjent til. Like oppsiktsvekkende er det at hun sier dette skyldes at kommunedirektøren (tidligere rådmann) ikke har informert politikerne om hvordan det står til i skolen.

Jeg vil gjerne sitere deler av dialogen mellom politisk redaktør i Nidaros, Snorre Valen, og Sara Shafighi. For lesbarhetens skyld er deler av teksten erstattet med (…). Se gjerne hele debatten for å få helheten.

HØR DEBATTMØTET SOM PODKAST HER:

Før referatet vil jeg klargjøre hva alle andre har visst om økonomien i trondheimsskolen. Budsjettet i trondheimsskolen består hovedsakelig av tre ting: Spesialundervisning, lønn som lærertettheten er en del av, og driftsmidler.

Når det gjelder spesialundervisning, har oppvekstkomiteen Shafighi er nestleder i blitt orientert i flere møter. At Trondheim kommune ikke ville oppfylle lærertettheten (lærernormen) var kjent før sommeren. Situasjonen for driftsbudsjettene i Trondheim har vært stabilt trange i over ti år.

Situasjonen i trondheimsskolen har med andre ord vært godt kjent i lang tid for alle som har hatt et snev av interesse for skole.

La oss på denne bakgrunn gå gjennom Shafighis utsagn:


Shafighi: «Fra enhetene til politikernivå, til kommunedirektørnivå og der beslutningen tas, der er det noe [informasjon om skolen] som glipper i midten der, og det er et kjempestort problem (…)»

Valen: «Det du egentlig sier da er at dere har jobbet i blinde (…)».

Shafighi: «Ja helt klart. Trepartssamarbeidet som vi snakker opp i flotte taler, det fungerer ikke som det skal gjøre i Trondheim kommune (…)».

Valen: «I et godt samarbeid er det vanligvis ikke opprør. (…) Det er jo et tegn på et samarbeid som ikke funker».

Shafighi: «Det er derfor jeg har så stor forståelse for at Foreldreopprøret har startet opp, for deres stemme har ikke kommet hele veien inn, og da har de ikke visst om noen annen mulighet enn å gå på Facebook, lage en gruppe, engasjere og mobilisere og gå ut i media og fortell hvordan situasjon faktisk er, for informasjonen har rett og slett ikke kommet frem»

Valen: «Men det er jo en utvikling som har gått over år dette her, så dere bærer jo ansvaret for det faktum at Trondheim bruker mindre på skole da enn andre sammenlignbare storbyer. For det har jo ikke oppstått i år (…) Problemene dere alle beskriver her nå, de også er jo en konsekvens av de budsjettene som Arbeiderpartiet, SV, MDG og Sp har vedtatt?»

Shafighi: «Ja helt klart. Helt klart. Og det skyldes jo i stor grad at man ikke har forstått hva situasjonen faktisk har vært ute på skolene. Den informasjonen har ikke kommet godt nok frem. (…)»

Valen: «Det du egentlig sier her er at du får ikke den informasjon du trenger fra kommuneadministrasjonen for å gjøre jobben din som folkevalgt?»

Shafighi: «Ja. Jeg tror ikke det er så svart/hvit at alt vi får er galt, men jeg tror det kunne vært langt mer nyansert. For når jeg går til noen i administrasjonen, (…) så går jeg og snakker med Gry Camilla fra Utdanningsforbundet, eller snakker med en rektor (…) så kan det hende at jeg får helt andre innspill enn det jeg fikk fra administrasjonen».

I debatten forklarer Shafighi altså at Arbeiderpartiet ikke kjente til problemene i trondheimsskolen fordi trepartssamarbeidet ikke fungerer og at kommunaldirektøren ikke forteller oss virkeligheten. På toppen av dette er det en utdatert budsjettmodell som får skylden. Shafighi uttaler: «Budsjettfordelingsmodellen har man ikke sett på på flere år (…) Jeg tror man får fram behovet og utfordringene i langt større grad hvis vi får revidert den (…) og at vi tilfører midler deretter».

At ordførerkontoret og Arbeiderpartiets oppvekstpolitikere ikke har oversikt over oppvekstfeltet er i realiteten en skandale. Men det gir jo Høyre, foreldre og fagforeningene en forklaring på hvorfor ordfører Rita Ottervik ikke har skjønt alvoret når vi har snakket om hva elevene opplever i skolen.

Mitt tips til Ap er at hvis de sliter med å forstå kommunedirektørens sakspapir, så følg med i media!

HØR DEBATTMØTET SOM PODKAST HER:

Kommentarer til denne saken