Gå til sidens hovedinnhold

Åpent brev til ordfører Anne Berit Lein: All selvrespekt forsvinner fra et menneske som blir behandlet slik.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg bor i en blokk i Steinkjer kommune, med mange hyggelige naboer. En av dem er en eldre mann, som jeg har kjent i 40 - 50 år. Han var litt uheldig under en operasjon for en tid tilbake, noe som har gjort at han må ha hjelp til mye. Han ble ustø på beina og føler seg ofte litt svimmel og må blant annet ha hjelp til å komme seg i og ut av senga.

I hodet er han forholdsvis klar, men «roter» litt av og til. Han klarer seg stort sett bra på dagtid, lager seg litt mat, leser aviser, ser TV og så videre.

Som nabo og bekjent stikker jeg innom, både titt og ofte, for å se til at han har det bra og kanskje hjelpe til med enkle dagligdagse ting. Han har en datter som tar seg av alt det praktiske, som å betale regninger, handle mat og alt annet nødvendig. Hun er meget flink med sin far, det er hun som er eldreomsorgen.

Hjemmesykepleien i Steinkjer kommune er innom tre ganger i døgnet. Her forleden var jeg innom en tur og fikk «servert» noe jeg ikke trodde var mulig i 2021.

– Jeg gruer meg til natta, sa han, det har blitt nye rutiner hos hjemmesykepleien.

Mellom 20:00 og 21:00 kommer hjemmesykepleieren for å legge han, noe han selv synes er alt for tidlig. Tidligere har han prøvd å holde ut til mellom 22:00 og 23:00 på kvelden, for å unngå å våkne så tidlig. Eldre mennesker sover gjerne litt på dagen også.

Han har alarm og denne har han brukt om natten får å tilkalle hjelp til å gå på toalettet, for eksempel. Nå er det slutt på det, han fikk beskjed om å bruke bleie.

Bleien legger de på han ved kveldsstellet.

Når du må legge deg mellom klokken 20:00 - 21:00 på kvelden, så våkner du tidlig, gjerne i tre-firetiden på natten. Da må han ligge slik, med våt bleie, til hjemmesykepleien kommer. Det kan skje en gang mellom kl. 08:00 og 10:00 på formiddagen. Han kan bli liggende våken og med våt bleie, i fem til sju timer.

Hvor nedverdigende er ikke det? All selvrespekt forsvinner fra et menneske som blir behandlet slik.

Det er søkt om plass på sykehjem/omsorgsbolig, men det er visst langt i det blå.

Jeg må spørre ordføreren om hun synes dette er greit? Er det slik dere vil behandle eldre, pleietrengende mennesker, i kommunen? Hvis svaret er ja på begge spørsmålene, foreslår jeg at ordføreren går tilbake til landbruket og blir der.

Jeg skylder ikke på hjemmesykepleierne, de har vel sine retningslinjer å gå etter og gjør som best de kan. Jeg må innrømme at jeg ikke ble så lite forbannet, da jeg fikk servert dette av min nabo.

Kommentarer til denne saken