Gå til sidens hovedinnhold

AUF svarer Unge Høyre: 'Det som skjer, det skjer' holder ikke som strategi for industripolitikken

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg ville ikke brukt Høyre til å tegne kart, for de virker mer interessert i å tegne kart etter landskap de skulle ønske fantes, heller enn landskapet slik det faktisk er.

Faktum er at Norge ikke ligger an til å nå våre mål i Parisavtalen. Det viser regjeringens budsjetter. Til og med klimaplanen til høyreregjeringen legger til grunn at vi skal kutte 45 prosent av utslippene, ikke 50–55 prosent, slik vi er forpliktet til gjennom Parisavtalen. En ny Ap-ledet regjering skal kutte 55 prosent av utslippene, samtidig som vi utvikler og skaper jobber i hele landet; vi skal både kutte utslipp og skape jobber.

Representanten fra Unge Høyre skriver også om at det skal lønne seg å kjøpe elbiler. Ingen er mot å gjøre det lønnsomt å kjøpe elbil; det er det bred enighet om. Problemet i dag er at det mange steder ikke er mulig å kjøre elbil fordi det er for lite ladestasjoner. Rett og slett fordi utbyggingen av disse har gått for tregt, er det mange steder i Distrikts-Norge praktisk talt ikke mulig å kjøre elbil. Da må vi bruke de nødvendige pengene på å sørge for at det blir mulig i hele landet, og ikke bare de største byene. Det skal Arbeiderpartiet gjøre. Slik gjør vi klimapolitikken mer rettferdig.

Arbeiderpartiet går til valg en storstilt grønn industrisatsing. Vi skal øke eksportinntektene til Norge med 50 prosent utenom olje og gass, innen 2030. Vi skal ha mer stat og mer styring; et aktivt statlig eierskap, for å sikre våre felles interesser.

For bakteppet, det er alvorlig: På Erna Solberg og Høyrerergjeringens vakt stuper eksportinntektene til Norge. Handelsunderskuddet vårt utenom olje og gass har doblet seg mens Høyre har styrt, og er nesten utradert også med olje og gass. Derfor reagerer jeg på at Unge Høyre skriver varmt om industriens rolle i det grønne skiftet.

For, det holder ikke å ha som industripolitisk strategi at «det som skjer, det skjer». Spesielt for et land og en landsdel med store naturressurser, og et enormt potensial. Det potensialet skal vi utnytte på en måte som gir inntekter til fellesskapet, lokale ringvirkninger og arbeidsplasser, og økt bærekraft.

Å føre en rettferdig klimapolitikk vil bli avgjørende for en ny Ap-ledet regjering. En aktiv stat er nødvendig for å snu trenden hvor handelsunderskuddet vårt øker og eksporten vår stuper. Vi står overfor en ny klimavennlig industrireising, som vi skal gripe med begge hendene. Slik skal vi kutte utslipp, samtidig som vi skaper jobber og optimisme i hele landet.

Kommentarer til denne saken