Gå til sidens hovedinnhold

Basisoppskriften – en lærdom for sosialdemokratiet fra pandemien

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Denne uken holder Arbeiderpartiets landsmøte. Det må være med blandede følelser at Ap-folk teller et halvt år igjen til stortingsvalget. På den ene siden har Arbeiderpartiet måttet svare for den ene nedslående meningsmålingen etter den andre. På den andre siden står partiet nærmere til å vinne regjeringsmakt enn de har gjort på åtte år, fordi Høyres støttepartier gjør det dårlig, og Arbeiderpartiets støtteparti tilsvarende bra.

Bjørnstjerne Bjørnson mente at «de fleste heldige politikere nå til dags seirer ikke ved egen storhet, men ved de andres ynkelighet». Det kan også bli gyldig for dette stortingsvalget. Det vil i så fall være noe stusslige omstendigheter for Ap-leder Jonas Gahr Støre å danne landets neste regjering under. Stemningen blir partiets vanskelige oppgave å vende.

Det har ikke vært uvanlig å høre fra mennesker som har levd en stund, at folk flest har det «for godt» til å bry seg med politikk. Det er noe sant i dette. Det trengs ofte en krise for at folket skal bli politisk oppglødd. Skuer vi ut over verden, kan vi få øye på mange slags kriser. Men det er en vesensforskjell mellom hvordan velgerne omsetter umiddelbar frykt og mer vag uro til politikk. Det har en av kontinentets fremste intellektuelle i våre dager, Ivan Krastev, påpekt.

Når vi føler oss umiddelbart truet, ønsker vi å bli beskyttet. Når vi føler oss engstelige, ønsker vi å uttrykke følelsene våre. Det europeiske sosialdemokratiet har blitt overgått av høyre- og venstrepopulistiske strømninger i å uttrykke engstelse om hva det skal bli av oss selv og landet vårt. Historisk sett har sosialdemokratiet strebet etter å tilby velgerne beskyttelse; de har stått for trygghet for arbeidet og hjemmet for det brede lag av folket når krisen kjentes på kroppen.

Den mest følbare krisen vi står i nå, er koronapandemien. I møte med en smittsom sykdom har velgerne ikke vendt seg til følelser og stemninger, men til håndfast beskyttelse. Tiden ville det slik at Erna Solberg, ikke Jonas Gahr Støre, skulle lede nasjonen gjennom pandemien. Krisens vesen er imidlertid noe som sosialdemokratiet kan dra lærdom av. Det er sosialdemokratiets basisoppskrift.

Kommentarer til denne saken