Gå til sidens hovedinnhold

Besseberg-historien er ikke fra norsk idrett

Anklagene mot Anders Besseberg er svært alvorlige for ham, og kaster lange skygger inn i idretten hans. Men dette sier ingen ting om norsk idrett for øvrig.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Anklagene mot Anders Besseberg er svært alvorlige for ham, og kaster lange skygger inn i idretten hans. Men dette sier ingen ting om norsk idrett for øvrig.

Doping, korrupsjon og andre kjeltringsstreker i internasjonal idrett overrasker ikke lenger noen. Det er heldigvis helt oppsiktsvekkende at en tidligere betrodd og respektert norsk idrettsleder er involvert. For også i internasjonal idrett spiller Norge stort sett rollen som den rene uskyldighet, med bare gode hensikter, om enn innimellom litt naiv kanskje.

Det kan virke som om det er essensen i historien om Besseberg, med det forbehold at den rapporten som nå legges frem viser seg å holde vann. Ingen har gjort så mye for å spre idretten sin, som Besseberg, ingen har hatt slik suksess med prosjektet sitt, som har vært å ta skiskytingen inn fra de dype skoger og til de millioner av hjem.

Skiskyting under Bessebergs ledelse er blitt en verdensidrett.

På veien dit har det naturligvis vært viktig for ham å holde russerne tett nok inntil seg, samtidig som han også måtte holde avstand. For han har kranglet med dem offentlig, og kommet med grove beskyldninger om systematisk dopingbruk.

Men det ser ut som om de har fanget ham i nettet sitt.

Gjennom de siste to-tre tiårene er det av og til blitt rettet kraftige beskyldninger mot norsk idrett utenfra. Vi er angivelig ikke bedre enn andre når det gjelder for eksempel dopingmisbruk. Nå blir det enda lettere å påstå det.

Det gjør det ikke mer sant.

Vi vet for eksempel at da dopingmisbruket i internasjonal langrenn var på sitt verste, så omfattet det utøvere fra de fleste nasjoner, russere, italienere, østerrikere og finner, blant annet – men ikke nordmenn og svensker. Sånn er det.

I friidrett er det ingen indikasjoner på at vi har holdt på med noe tull, etter at den brede fremgangen startet på 90-tallet - men før det skjedde mye rart, også i norsk friidrett, og flere ble tatt. I enkelte grener kan vi nok også ha sluppet billig unna, og det kan nok mest skyldes tilfeldigheter, eller at våre utøvere ikke har vært store nok fisker til at noen har giddet å ta dem. Men de store, norske idrettsutøverne i moderne tid har nok ingen ting å skjule.

Derfor skal vi se på Besseberg-saken som det det er, i norsk sammenheng: En enkeltsak, en historie som ikke forteller noe verken om norsk skiskyting eller norsk idrett. Like fullt er det en påminnelse også til oss.

Vi kan kanskje bli litt mindre naive?

Kommentarer til denne saken