Gå til sidens hovedinnhold

Bevar byparken i Steinkjer

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg ser at Finn Rossing har skrevet en sak om byparken i Steinkjer, og jeg har lyst til å føye til noen setninger om byparker. I dag vet vi for eksempel at New York har 113 kvadratkilometer med offentlige parker

For mange år siden lå jeg med en norsk tanker utenfor Frihetsgudinnen i New York, klar til å losse olje. Havnesjefen kom om bord med sin stab, og viste oss de siste forordninger satt opp i Italia for lossing av skip med oljeførende last. I nærheten av byer. Uansett størrelse.

Skipperen spanderte kaffe, og havnesjefen fortalte nå at en mange års kamp var avsluttet. Deler av et nedslitt industristrøk var nå rasert i Manhattan, og skulle bli en tilvekst til Central Park. Det at jeg husker dette, skyldes at han fortalte at han hadde jogget gjennom parken forrige kveld, og sett en rev. Han var med i parkens venner, og de hadde nettopp fått satt opp slagordet om Central Park som «Manhattans Bankende Hjerte».

Myndighetene bidro med penger da offentlige parker bidrar til å holde luften ren, samt tilbyr rekreasjonsaktiviteter for de innbyggere som aldri kom seg ut av storbyene. Parkvesenet hadde søkt etter bygartnere som var kreative, og som hadde skikkelig grønne fingre. Havnesjefen nevnte også at pengegaver fra nær og fjern var kjærkomne gaver. Så skipperen, overstyrmannen og jeg ga han noen dollar da alt gikk over all forventning med lossingen. Og da vi støttet hans arbeid med å plante nye trær, samt bevare dem som var gamle. Havnesjefen fortalte at han hadde mer makt oppe i parken enn her på havna, og var rørt over pengegaven.

For vi ga vel i realiteten så mye penger at det ville bli til en liten lund som han ville kalle «norske sjømenn».

Vi fikk losset Essi Camilla av Oslo, tilhørende Bj. Ruud Pedersens rederi, og havnesjefen sørget for at taubåtene tuta hest da vi seilte bort i natten. Ifølge den irske sjøgudinnen Muirgen har du lov til å fryse litt på ryggen når du hører at taubåtene tar farvel med deg.

Litt interessant å tenke på at jeg har bidratt med et tre eller to i en park i statene.

Finn Rossing har gjort mye bra for byen vår. Herved får han min støtte for hva det er verdt.

Kommentarer til denne saken