Gå til sidens hovedinnhold

Bløtkaken er et bilde på alt som er galt med Nasjonal transport«plan».

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ett foto, tatt av Stjørdal-ordfører Ivar Vigdenes, illustrerer alt som er galt med formatet «Nasjonal transportplan».

Han bemerker i et innlegg på Trønderdebatt at det kanskje hadde lite for seg med Elin Agdestein sin bløtkakefest på Stjørdal rådhus for fire år siden for å feire E14, når samme prosjekt nå er søkk vekk fra nyeste versjon av det han svært presist kaller «nasjonal transportønskelisteplan».

Debatten om E14 skal få gå sin gang, men dette reiser jo en annen aktuell debatt, som passer fint i dag mens det er stortingshøring for Nasjonal transportplan: Har ikke tiden løpt fra den svært forslitte sjangeren «samferdselspolitikere spiser kake for å feire en løs intensjon som ikke en gang er forpliktelse»?

Jeg har tre innvendinger mot denne stadige bløtkakespisingen:

  • Én ting er at jeg ikke helt forstår hvorfor politikere tror det mobiliserer folks gunst å vise bilder av seg selv spise bløtkake til stadighet. Symbolikken her er uklar. Det er jo ikke bilistene som får glede av veien som tilbys kake. Eller de som gjør jobben og bygger veien. Vømmøls linje «og høste heile æra av det som arbeidslaga gjor» kommer i hu. Norske politikeres kjærlighet for kakespising på TV er en merkelig form for maktprojisering.
  • En annen ting er at disse kakeseremoniene skaper et inntrykk av at noe faktisk er såpass i boks at det er verdt å feire. Men hvor mange bløtkakespisinger har vi ikke hatt i Trøndelag etterhvert, for å feire samferdsels«seire» som aldri har blitt noe av?

Hvilket bringer meg til innvending nummer tre:

  • Alle disse overilte kakefestene har til slutt befestet seremonien som en avmaktsdemonstrasjon. Om du ser samferdselspolitikere spise bløtkake med et vei- eller jernbanemotiv, har det nesten blitt slik at du kan være sikker på at prosjektet ikke blir noe av.

Jeg skal komme med en innrømmelse. Da jeg satt på Stortinget var min store skrekk å havne i transport- og kommunikasjonskomiteen.

Ikke fordi feltet ikke er viktig (for det er det jo mildt sagt!). Men fordi norsk samferdselsdebatt har utviklet seg vekk fra det politikk vanligvis handler om (prioriteringer, retningsvalg, ansvarsfordeling) og mutert til en slags orgie av løfter. I transport- og kommunikasjonskomiteen viskes skillet mellom virkelighet og håpefull fantasi ut av politikerne, som insisterer på å framstille ønskelister i et dokument som rommer langt flere løfter enn det finnes dekning for, som ferdig spikrede prosjekter.

Kort sagt er bløtkakespisingen det beste symbolet på alt som er galt med Nasjonal transportplan. Bløtkakespisingen hører hjemme i skuffen over utdaterte former for politiske utspill, og Nasjonal transportplan hadde hatt godt av å bli en, vel, faktisk plan.

For når Nasjonal Transportplan i de siste Stortingsperiodene har stått på saklista, forsvinner nær sagt alle hemninger for ellers nøysomme stortingsrepresentanter. Politikere som ellers legger sin stolthet i å ikke drive overbudspolitikk, henfaller til å kaste elleville milliardløfter i alle retninger, uten reell politisk prioritering. Lokalpolitikere og lokalsamfunn blir stående igjen og klø seg i hodet.

Resultatet er et mønster du kan stille klokka etter: Bløtkake«festene» etterfølges av stor lokal skuffelse, nøyaktig fire år seinere, når neste Nasjonal transportplan legges fram.

Bildet av politikere som feirer et vagt og framtidig samferdselsprosjekt med bløtkake er norsk politikks «Elg i solnedgang». Men det er egentlig urettferdig mot elgen. Elgen bringer glede og gode naturopplevelser til norske lokalsamfunn, og ikke ei lang liste milliardløfter som aldri blir noe av. Den gode nyheten er at samferdselspolitikerne har en glimrende anledning til å gjøre noe med eget - og Nasjonal transportplans - frynsete rykte allerede i vår. Vi får se.

Red. anm 12. april kl. 10:13: Vi er etter publisering gjort oppmerksomme på at det er Trøndelag Høyre som har tatt det aktuelle marsipankake-bildet, ikke Ivar Vigdenes. Videre har Vigdenes måttet beklage at han hevdet Stjørdal kommune betalte marsipankaken fra Rosenborg bakeri, da det vitterlig også var Trøndelag Høyre. Vi overlater til leseren å vurdere om dette har betydning for sakens realiteter. -red

Les også

Nå er kaken oppspist, veien strøket, og våre spørsmål vedrørende dette fortsatt ubesvart

Les også

Om marsipankaker og politikk

Les også

Nasjonal transportønskelisteplan og E14

Kommentarer til denne saken