Gå til sidens hovedinnhold

Her er gulvenes verste fiende

Artikkelen er over 3 år gammel

Piggsko tar livet av norske gulv. – Jeg forstår at butikkeiere blir oppgitt over kunder som går inne med broddene ute, sier gulvekspert Espen Josten.

(Siste)

Piggene og broddene vi har under skoene er konstruert for å trenge dypest mulig ned i underlaget. Det er godt å ha ute på glatt føre. Innendørs skaper det bare problemer.

Teknisk sjef hos Tarkett, Espen Josten, mener ingen gulv tåler å bli tråkket på med pigger.

− Det eneste gulvet som tåler det er keramiske fliser, men går du med pigger på slike gulv blir det glatt. Noen laminatgulv kan kanskje også tåle noe belasting med pigger, men jeg anbefaler ikke å prøve det, sier han.

Josten forstår godt at butikkeiere blir frustrerte når kundene tramper inn på parketten, vinyl- eller linoleumsgulvet med pigger under skoene.

− Piggene er som spiker. De lager hakk og hull i gulvet. Fukt og smuss trenger ned i hakkene og gir misfarging. Etter en stund må gulvet byttes ut. Det kan bli kostbart, sier han.

Espen Josten tror skilting og forbud mot piggsko inne kan være en løsning.

− Kundene må informeres om at de ødelegger underlaget. Dessuten er det jo ikke behagelig å gå med brodder inne. Folk kan jo prøve å gå med pigger hjemme på sitt eget gulv. Da skjønner de kanskje at de ikke skal gjøre det hos andre heller, uttaler han til ifi.no.

Dan Urban Styffe, daglig leder hos Duri Fagprofil, mener det ikke finnes mange måter å forhindre at folk går med pigger. Han tror det beste er å informere.

Saken fortsetter under bildet.

− Vi kan blant annet bruke matter med teksten «PIGGFRI SONE» som kan legges over eksisterende entrématter. Det handler om å informere kundene. Ellers tror jeg det er smart å legge metallplater med varseltekst over tepper slik at kundene hører en klakkelyd. Det vil forhåpentligvis gjøre flere oppmerksomme. Vi skal også huske på at mange glemmer at de har pigger under skoene, sier han.

Med nyttårsfesten friskt i minne, kan det være mange som sliter med hakk i parketten etter dans med høye hæler på stuegulvet.

– Hull og hakk i parketten bør repareres raskt. Jeg anbefaler å bruke formtre. Dette er en plastelina du kan forme med fingrene. Den kommer i ulike farger som kan blandes. Det er viktig at treverket er helt rent, så du må fjerne lakk eller olje først. Formtre kan brukes på mindre og større skader, sier Audun Klauseie i Alanor.

Skjellakkstifter er en annen løsning for å få gulvet helt igjen. – Du varmer opp et stemjern med en brenner, så legger du stiften på jernet og drypper skjellakken ned i hakket. Du kan også bruke en loddebolt for å varme opp stiften, foreslår Klauseie. (ANB)

Kommentarer til denne saken