Gå til sidens hovedinnhold

Bonden er en del av klimaløsningen

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Forrige uke hadde jeg gleden av å besøke Mære landbruksskole i Steinkjer sammen med min partifelle og statsråd Sveinung Rotevatn. Det vi fikk se der var rett og slett imponerende. Skolen på Mære har i løpet av få år klart å utvikle et imponerende samspill mellom elever, bønder, lokale matprodusenter og forskere. Ved bevisst og strategisk satsing har de klart å utvikle en spisskompetanse innen biologisk og teknisk kompetanse som vil bidra til å gi oss nok og god mat, samtidig som miljø- og klimaavtrykket reduseres i årene som kommer. Utviklingen av landbruket skjer i høyt tempo og aktører som Mære landbruksskole bidrar til at utviklingen går i riktig retning både innen kjøtt- og grøntproduksjon. Det er derfor svært gledelig å oppleve at skolen har god tilgang på elever, og at ungdommen ser at landbruket kan tilby attraktive fremtidige kompetansearbeidsplasser – der næringen er en driver i overgangen til et enda grønnere samfunn.

Venstre har vært en pådriver for at Stortinget har prioritert å satse på Mære i de senere år. Det har bidratt til å gi skolen økonomisk armslag for utvikling. Den prioriteringen skal fortsette i årene som kommer. Det vi også har gjort er å øke samspillet mellom blå og grønn sektor. Det gjør vi blant annet ved sterkere økonomisk prioritering av Val landbruksskole i Nærøysund. Val er landsledende innen akvakultur og i samarbeid med KrF, H og FrP fikk Venstre på plass en ny satsing på samarbeid mellom landbruksskolene på Val og Mære i revidert nasjonalbudsjett i år. Dette er en satsing som skal legge grunnlaget for enda sterkere kompetanseutvikling mellom de blå og grønne miljøene, og samspillet mellom jordbruk, skogbruk og havbruk.

Å satse på yrkesutdanning innen blå og grønne fag er et viktig grep for å nå dagens og morgendagens klimamål. Jeg mener det også er god næringspolitikk. Om Norge skal være verdensledende i fremtidens matproduksjon, må vi satse på kompetanse, læring og informasjonsutveksling – i tett samarbeid mellom elever, næringsutøvere og forskere. Det har Mære landbruksskole klart å få til, og jeg er sikker på at resultatene som vil komme av tettere samarbeid mellom blå og grønn sektor vil gi oss kunnskap og produkter som gir oss solide konkurransefortrinn fremover i tid.

Kommentarer til denne saken