Gå til sidens hovedinnhold

Bra å «vurdere», «utrede» og «gjennomgå»

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå er den nye regjeringen kommet på plass. Den 80 sider lange Hurdalsplattformen er grunnlaget de vil styre etter. Nå får Arbeiderpartiet og Senterpartiet kritikk for at plattformen deres er for vag. Sjefredaktøren i Senterpartiets nest viktigste avis (etter Nationen), Trønder-Avisa, skriver syrlig om 34 punkter som skal utredes, 10 punkter som skal utredes, 44 tilfeller av «vurdere» og 58 saker som skal «gjennomgås».

Les også

Med de enorme forventningene som er bygget opp, vil nok flere lese papirene og sitte litt skuffet tilbake

Jeg for min del mener det er betryggende at den nye regjeringen tenker å undersøke, vurdere og ikke minst gjennomføre høringer før de fatter beslutninger. Dette er noe av det viktigste ved det norske demokratiet: Vi bruker lang tid på å sikre at alle sider av en sak er belyst, før vi fatter vedtak. Alle som er berørt av et forslag kan gi uttrykk for sin mening. Skrive høringsuttalelser, leserbrev, protestere og demonstrere. Eller støtte og juble, alt ettersom.

Det norske demokratiet er mer enn bare å stemme i valg. Det gir alle en mulighet til å påvirke kursen, hver eneste dag. Og det er lett å få innflytelse. Man må bare passe på å si hva man mener, mens saken fortsatt vurderes, utredes, eller gjennomgås. Alle høringsuttalelser blir lest, også dem som kommer fra engasjerte enkeltpersoner. Den som klarer å samle flere bak sitt standpunkt kan lett få stor innflytelse. Heldigvis er det slik.

Det gjenstår å se hvor godt den nye regjeringen lykkes med å gjennomføre alt de har lovet gjennom åtte år i opposisjon, og ikke minst i valgkampen. Men man bør ikke la seg hverken skremme eller skuffe over at den nye regjeringen vil ta seg tid til utrede saker godt. Det er mye bedre enn at de spontant setter i gang en lang rekker endringer som kanskje viser seg å slå negativt ut. Det gjør at selv dem som ikke stemte på denne regjeringen kan sove godt om natten, i trygg forvisning om at landet vårt vil fungere godt i morgen også. Så får heller en utålmodig redaktør leve med at endringene tar litt lenger tid.

Kommentarer til denne saken