Gå til sidens hovedinnhold

Bygge-bygg i byen vår

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg ser med stor interesse og stolthet på at Levanger by blir fornyet på så mange felt! Hus blir restaurert, det blir bygget nye parker, og grøntareal blir gjort i stand. Jeg kan etter hvert se at det blir noe solid og trivelig over det hele! En by vi fortsatt kan være stolte av og hvor alle trives. Turistene kommer!

I begynnelsen på 1960-årene ble vi fratatt noe i byen vår, og det var den flotte utsikten fra Kirkegaten (Myhrehjørnet) og ut mot havna, Nesset og Levanger-sundet. Vi kunne tidligere, stå ved Backlund Hotell og se utover sjøen, se på solnedgangen fra parken, på båtene, fiske fra robåter, fiskeskøytene, der de tøffet ut eller inn av Levanger-sundet, fuglelivet, men som kanskje har blitt redusert en del nå, og mange var det som gikk ned til den vakre Sjøgata nettopp for å beskue livet i det våte elementet. Sjøgata var GÅGATA vår og med benken som har hatt hundreårsdagen sin har forlengst!

Å ha utsikt mot vatn, stille eller rennende, er noe vi alle trekkes imot, fra tidlig barndom, og liker å se på, men med oppføring av Felleskjøpet kom noe av dette bort i byen vår, og hvorfor! Vi har enda bittelitt av utsikten ut mot sjøen igjen, og det er en verdifull liten gløtt! Nå ser vi med skuffelse på at kanskje blir denne lille utsikten mot sjøen også borte om det blir bygd flere hus her. Hvem/hvor mange blir dette nye bygget til GLEDE for? Mange spør om det! Byen blir ”muret inn” og stenges for den fine panoramaen vi enda har litt igjen av, og den vakre helheten som byen er kjent for, blir borte. Turistene også!

Husene som eventuelt skal bygges ser, på tegninga, flotte ut, fra Nesset og sjøsiden, men sentrum blir utestengt hvis dette strøket tettes igjen av store bygninger! All bebyggelse mot vatn bør vi være varsomme med, både i selve byen, ved Røstad og ved Levanger-elva. Den flotte og trivelige Elvestien/Elvepromenaden har forresten vokst kraftig igjen på sommers tid, det er vanskelig å få øye på selve elvevannet her! Men her er det trær som stenger, noe som ikke er problem for å få til en forbedring, angående utsikt!

Vi er alle «deseperate» etter å være ved og i vann/vatn! Bare tenk på hvor du nyter matpakken og kaffetåren din når du er ute i naturen, og skal ta deg en hvil og å nyte terrenget rundt deg. Jeg tror de fleste av oss foretrekker å puste ut ved et lite vatn eller ved en liten bekk? I andre og større byen er også båthavna, vannforekomstene og eventuelle vatn, elv eller dammer inne i byene noe alle trekkes mot! Vatn trekker til seg folk/turister! Vi mister noe, vi aldri kan få igjen om vi tetter strøket mot Levanger-sundet! Det er ikke naturlig for oss å gå foran boligbyggene for å se på sjøen, eller sette oss for å slappe av - det er selve naturen omkring vi vil nyte, området, og ikke paradere på en plankebit foran andres bolig, stue, eller kjøkken? Sjøgata har vært det beste vi har hatt i Levanger sentrum, akkurat dette stedet, hvor vi kan se så mye og langt avgårde. I hundrede av år, og for ikke å glemme solnedgangen her. Lengre opp i byen, langs Levanger-sundet har det aldri vært samlingsplass for å se på sjøen. Tenk på andre byer i landet vårt og ellers i verden! Det er vann/vatn som samler folket og hvor det er trivsel. Ta deg en tur om du ikke har opplevd det! For mange eldre som bor i byen, er en tur til Sjøgata og Sundet, den lengste turen de orker å ta.

Jeg er født og oppvokst i sentrum/Torvet i byen, og har brukt mye tid i Sjøgata, vet hva Levangersundet og Sjøgata betyr for byen. Andre som bare har bodd her ei lita stund, kanskje bare jobber i Levanger og bor et annet sted, ser annerledes på bebyggelse og fortetting. De har sikkert også andre interesser enn de som vi prøver å ta vare på. Men alle som bor i Levanger kommune, bør jobbe for en plass med, trivsel for ALLE, og at vi kan ha en stor plass ved vannet/sjøen, hvor store menneskesamlinger kan møte opp. Husk, vi blir flere og flere her!

Vi blir til i vann, vi vokser opp i vann, vi fødes (vannet går) og alle barn er svært opptatt av vann. Alle går ned til vannet! Til og med du og alle dine! Skal vi ta bilder, vil vi ofte få med oss noe vann! Barn og vann hører sammen. Når vi raster på turene våre, søker vi vann, når vi er lei oss/stresset, og vil «rense» tankene våre, går vi oftest til et vann for å få klarnet hjernen. Skal vi kjøpe hus/leilighet, eller hytte, spør vi alltid om det er noe vann/elv i nærheten! Kjøper vi leilighet, MÅ vi ha helst utsikt til sjøen, vannet eller elva. Vann gjør noe med oss som menneskene, og det er noe godt! La alle få delta og å oppleve Levangersundet uten at det bygges igjen og ønsk alle turistene velkommen til Levanger og Sjøgata, som vi vil vise fram og være stolte av! Hva har Levanger å by på om Sjøgata ødelegges?

Kommentarer til denne saken