Gå til sidens hovedinnhold

Dampsaga-saken er en skandale

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Utbyggingen av Dampsaga bad, og den påfølgende håndteringen av saken, er i ferd med å bli en skandale vi sjelden ser maken til i Kommune-Norge.

Det er oppsiktsvekkende at Erling Fuglesang, sjefen i byggeselskapet som bygde ut byggetrinn 2 og 3, går ut i Trønder-Avisa på den måten han gjorde fredag. Fuglesang sier skadene i badet er så store at man like godt kan rive hele bygget, og bygge nytt.

Inntil videre er det helt uklart når det igjen er et badetilbud i Steinkjer. Det er selvsagt positivt at kommunen har et basseng i Follafoss å sende mange av skoleelevene til, men særlig ideelt er det ikke. For barnefamilier fra Steinkjer og områdene rundt, og for mange andre, er det et stort tap at badet er stengt. For attraktiviteten til Steinkjer er saken svært skadelig.

Hvordan det er mulig å komme i en situasjon hvor man diskuterer å rive et bad man nettopp har pusset opp, virker uforståelig for de fleste av oss.

Saken har allerede kostet flere titalls millioner kroner, og uansett hva som skjer videre, vil den endelige prislappen bli i hundremillioner-klassen. Nå må Steinkjer kommune rydde opp i denne saken. Offentligheten må få klarhet både i hva som har gått galt under utbyggingene, og i hvordan saken er håndtert når det først ble slått alarm.

Et sentralt spørsmål virker å være hvem som har visst hva, og når. Ble det slått alarm, og er all informasjon om saken lagt fram til dem som har ansvaret, politikerne i kommunen? Burde man visst om problemene allerede før byggetrinn 2 og 3? Entreprenøren hevder han har dokumentasjon på store utfordringer på dette tidspunktet, men at byggeier Dampsaga Bad likevel ønsket løsningene. Hvis det stemmer, må denne dokumentasjonen offentliggjøres.

Dessuten: Er det godt nok av en entreprenør å påpeke at løsningene byggeier ønsker seg er for dårlige, eller har de et større ansvar?

Det står store spørsmålstegn igjen rundt håndteringen etter siste utbygging. Dampsaga bad virker å ha gått seg på stadig nye dårlige nyheter, og underveis er det gjort forsøk på flere redningsaksjoner, som i sommer da politikerne i kommunen stilte med 23,5 millioner kroner i krisehjelp for å redde Dampsaga bad fra skifteretten. Har håndteringen ført til at kostnaden og arbeidsmengden har økt?

I ettertid er det også naturlig å spørre om kompetansen til å håndtere en byggesak har vært god nok i selskapet, om beslutninger har vært forankret i styre og hos eier, og hvilke råd og anbefalinger man har fått fra eksterne. Det er ikke neppe sånn at ansvaret for dette begrenses til Dampsaga bad og gym AS. Administrasjonen og politikerne i Steinkjer kommune har organisert seg på en måte som kan ha bidratt til å øke omfanget av skandalen.

Det er flere byggeprosjekter på gang i Steinkjer. Med overskridelsene og den uoversiktlige byggeprosessen rundt friidrettshallen på Guldbergaunet friskt i minne, samt den ferske saken om anbudsrotet rundt byggingen av den nye fotballhallen, har kommunen en jobb å gjøre med å forsikre innbyggerne om at de har full kontroll i disse prosjektene.

Kommentarer til denne saken