Etter de sjokkerende og mørke hendelsene i Ukraina, må jeg resten av mitt liv leve med et helt nytt og skremmende Europa. Det er ingen vei tilbake til «normalen». Men er dette Putins Rusland, eller er det selve Rusland som er driveren?

Uansett ble alle verdens ledere lurt trill rundt av dette monsteret i øst som viste seg å være villig til å ofre titusener av liv i både Ukraina og i sitt eget Rusland for en forkvaklet idé om et nytt storslavisk rike.

Hvis man er liten og stadig blir bølla med av en som er større og sterkere, blir man glad om en annen stor og sterk bølle tar opp kampen sammen med deg. Ut ifra samme logikk har jeg, til tross for i hele mitt voksne liv vært godt planta på venstresiden i norsk politikk, holdt meg for nesa og vært en svært tvilende NATO-tilhenger.

Under andre verdenskrig var Norge på lag med Storbritannia og Frankrike, to rasistiske imperialiststater som med ekstrem vold og slaveri hadde lagt store deler av verden under seg og bygd opp økonomien sin på det. Pluss på lag med Stalins knugende sovjetiske kommunistdiktatur som hadde tatt livet av 20 millioner av sine egne innbyggere. Hvorfor slike venner? Fordi Hitler og den tyske nazismen var verre, mye verre. For oss.

Så får vi krysse fingrene for at ikke Trump eller hans kopi vender tilbake i USA ved neste valg. Da blir det ennå vanskeligere å like den hjelpende bølla som jo har startet flest kriger og støttet flest antidemokratiske militærkupp av alle siden andre verdenskrig. Og dessuten jevnlig slenger av gårde droner som dreper folk de ikke liker i muslimske land.

Et annet trekk de to bøllene har til felles med Kina, den desidert smarteste av verdens tre sterke bøller, er en total mangel på forståelse for hvilke konsekvenser den eskalerende klima- og miljøkrisen vil ha for alle klodens beboere. De har jo et imperium å bekymre seg over må vite.

En interessant sikkerhetspolitisk debatt bør følge.