Det er en 25 år gammel drøm de store europeiske fotballklubbene nå prøver å realisere. Den gang var det særlig én rød klut: Rosenborg Ballklub fra Trondheim.

Det var Bayern Münchens Franz Beckenbauer som plumpet ut med det den gang, da han uttalte at de ikke kunne være forpliktet il å spille mot klubber som «Rosenborg Trondheim». Det skal han ha; senere beklaget han det, og nå skal klubben hans ha enda mer anerkjennelse, for den tyske storklubben står opp mot stormannsgalskapen.

Rosenborg vant mot seriemestrene i alle de europeiske ligaene, én etter én, i kamper som var hyperinteressante for oss her hjemme, men som i stor grad ble betraktet som nødvendige transportetapper av motstanderne. Og det kan jo like godt innrømmes; i undervurderingen deres lå noe av Rosenborgs suksess.

Det eierne i disse storklubbene ikke har skjønt er at deri ligger idrettens sjel, eller som Alex Ferguson har uttalt det:

– For små europeiske klubber er det å delta i Europacupen som å klatre Mount Everest.

Vi vet ennå ikke hvilke konsekvenser dette får for eksempel for Rosenborg. Hvis vi i Norge heretter blir overlatt til å konkurrere i europeiske turneringer uten de 20 største klubbene, vil jo det på mange måter være til å leve med, men på den annen side: Å vite at vi aldri skal få klatre Mount Everest?

Vi mister drømmene. Fotball-livet gir ikke lenger mening. Med vårt europeiske utgangspunkt er det ikke mulig å tenke seg en idrett der toppen ikke har noen forbindelse med underskogen, der du ikke har noe å strekke deg mot.

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) er på mange måter noe så sjeldent som en hederlig internasjonal idrettsorganisasjon. Derfor er det med en viss troverdighet den tar opp denne kampen. Det finnes sterke virkemidler, som allerede er antydet kan bli brukt:

De aktuelle klubbene får ikke lenger delta i sine nasjonale ligaer. Det krever i så fall at de ligaene står opp mot de største klubbene, hvilket ikke blir lett. Spansk fotball uten Real Madrid og Barcelona?

I tillegg har UEFA truet med å stenge klubbenes spillere ute fra landslagene. Det må i så fall skje i forståelse med Det internasjonale fotballforbundet (FIFA), og det er kanskje mulig å tenke seg, ettersom det i så fall kjemper for sin egen eksistens, og ikke minst; sitt eget renomme.

På den annen side: Et VM-sluttspill uten spillere fra de 20 beste klubbene?

Jeg tror ikke dette blir noe av. Jeg tror det mest er ment som et forhandlingsutgangspunkt, i nøyaktig samme hensikt: Å forhindre at de store klubbene må møte klubber som «Rosenborg Trondheim». I så fall kan resultatet bli nesten like ille, om det rent formelt skjer i regi av de internasjonale idrettsorganisasjonene.

Også her hjemme diskuterer vi innimellom «formatet» på seriespillet, og for den saks skyld også cupen: Noen vil ha færre lag i eliteserien, og de samme foreslår av og til at de beste klubbene bør slippe å spille de første to rundene i cupen.

Hvis de forslagene minner deg litt om hva disse storklubbene holder på med akkurat nå, så er du ikke helt på jordet.

Da har kanskje initiativet vært godt for noe?