Kvinner er budsjettets tapere

.

. Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Midt inne i en krisetid for Norge skulle en tro at regjeringen prioriterte folk flest, men da Jan Tore Sanner denne uken la frem forslag til nytt budsjett var det ingen tvil om hvem som blir budsjettets vinnere og hvem som blir budsjettets tapere det neste året. Som kvinne er det trist å se at regjeringen velger å prioritere millionærer og milliardærer, fremfor de som har aller minst i samfunnet.

For åttende år på rad er det de rikeste i landet som har mest penger fra før som får servert skattekutt fra høyreregjeringen. Et raskt googlesøk viser at blant de 400 rikeste i Norge finnes det bare 51 kvinner, og at hele 80 prosent av private aksjeverdier på Oslo Børs eies av menn. Regjeringens kutt i formueskatten til landets rikeste er dermed mer eller mindre en gavepakke til rike menn.

For realiteten ved regjeringens budsjettforslag er at en nyutdannet sykepleier få et skattekutt på 300 kroner, mens en leder med over en million i brutto lønn vil i snitt få 3400 kroner i skattekutt - over ti ganger så mye som sykepleieren. Hvis man har i bakhodet den nyeste rapporten som viser at kutt i formueskatt ikke gir økt sysselsetting, er egentlig skattekutt riktig prioritering midt inne i en krise hvor rekordmange står utenfor arbeidslivet?

Samtidig som kutt i formueskatten var det regjeringen syntes å være mest stolte av i budsjettfremlegget, var det et par ting som det ikke ble snakket like høyt om. For budsjettets tapere, og da særlig kvinner, blir det dyrere i hverdagen. Kvinner har nesten dobbelt så mange legekonsultasjoner som menn i alderen 16 til 49 år, og nå blir det opp til 723 kroner dyrere i året og oppnå frikort for helsetjenester.

En litt hyggeligere overraskelse er at barnetrygden økes med 300 kroner, men om man ser litt nærmere på denne endringen så trer den ikke i kraft før 1. september neste år. I tillegg ser det ut til at hele økningen i barnetrygden står i fare for å bli spist opp av økt maksbeløp i barnehagen. Her må foreldre regne med å betale over 1000 kroner mer i året for å ha et barn i barnehagen, og dette i en tid hvor Solberg ønsker at vi skal få flere barn.

Sanner sa i sin budsjettale at alt blir bra igjen – men for hvem? For meg ser det ut til at det er de rikeste i landet som får det bedre, mens det blir dyrere for oss med vanlig inntekt å dra til legen og sende barna i barnehagen.

Send debattinnlegg her «

Bli med i debatten i Trøndelag!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken