Gå til sidens hovedinnhold

Den globale folkehelsen er for viktig til at den skal holdes som gissel av en profittdrevet industri

SVAR TIL LEDER I T-A

Den 3. juni advarer Trønder-Avisa på lederplass mot å gi patentunntak for vaksiner. De argumenter bl.a. med at legemiddelselskapene kan være mindre villig til å forske på nye medisiner i fremtiden. Kompleksiteten rundt råvarene som kreves i produksjonen og at kunnskapen er begrenset til enkelte fagmiljøer nevnes også.

Nå har det seg slik at det er ikke de store legemiddelselskapene som står for det meste av den banebrytende forskningen. Den foregår hovedsakelig i laber tilknyttet universiteter og mindre selskaper. Det er også det offentlige som har påtatt seg mesteparten av kostnaden rundt utviklingen av disse vaksinene.

Trønder-Avisa illustrerer på mange måter hvorfor ting må endres. Den globale folkehelsen er for viktig til at den skal holdes som gissel av en profittdrevet industri.

Les også

Vaksinepatentene bør ikke frigis

Når det gjelder råvarer og kunnskap må Trønder-Avisa gjerne peke på hvem det er som har argumentert for at patentunntaket er det eneste tiltaket som må gjøres. Koordinering og produksjon av råvarer blir et naturlig neste skritt, det samme gjelder kunnskapsdeling, teknologioverføring og kontinuerlig samarbeid.

Det er dette nobelprisvinnere, statsoverhoder, veldedige organisasjoner, partier osv. tar til orde for. Dette vil så klart ta tid, og jo lengre vi lar disse selskapenes monopoler bremse dette samarbeidet, jo lengre tid tar det å få kontroll på denne pandemien.

Rødt støtter patentunntaket, og vil også gå lengre. Vi har allerede sendt inn et forslag på Stortinget (131 S (2020–2021)) for å legge til rette for en mer desentralisert og solidarisk forskning og produksjon av legemidler. Vi ønsker at alle norske bidrag til forskning og utvikling av legemidler skal baseres på prinsipper om kunnskapsdeling og åpen kildekode. Vil vil også opprette Statmed, for statlig legemiddelproduksjon, med et mandat om produksjon for behov, ikke profitt.

Vi vil også at Statmed skal brukes i det internasjonale samarbeidet med WHO, og lignende virksomheter i andre land. Rødt vil erstatte den monopolmodellen vi har i dag, gjennom å organisere medisinsk kunnskap og forskning i et globalt samarbeid bygd på solidaritet og behov.

Kommentarer til denne saken