Gå til sidens hovedinnhold

Den som angriper politiet, angriper hele vårt demokratiske samfunn. Nå får det være nok.

Artikkelen er over 1 år gammel

Politi med hjelm og skjold er ikke dagligkost i Trondheim. Mandag kveld måtte de bære det for å beskytte seg selv mot uprovosert vold.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Politibetjenter ble angrepet med stein, bord, stoler, flasker og andre gjenstander. En politibil ble ramponert. Det nå så flotte Torvet ble nedgriset, og Hornemansgården, de eldres hus, utsatt for vindusknusing. Det norske flagget ble brent.

Mediene var til stede og filmet hele opptrinnet. Den som antar at politiet opptrådte provoserende for å bli utsatt for dette, kan se opptakene og bedømme selv.

For et par uker siden hang Rød Ungdom og Sosialistisk Ungdom opp plakater i Trondheim sentrum med oppviglende budskap som at politiet er «rasistiske svin». På Torvet mandag ble vi vist hva slik gatejustis betyr i praksis.

Vanlige folk i Trondheim er som regel for opptatt med å gjøre rett og skjell for seg, til å ofre så aparte meninger synderlig oppmerksomhet. Derfor griper aktivistene begjærlig de mulighetene som de får til å være sentrum for begivenhetene. At SIAN møter opp på Torvet med to–tre kjellermennesker og en ropert for å kringkaste ynkeligheten sin direkte på Facebook, er en slik anledning.

En motdemonstrasjon ble arrangert av grupperinger innen «plakat- og brosteinvenstre». De må være glade for at de har hverandre, SIAN og dem. «Møt opp sint», oppfordret motdemonstrantene til. Hvordan synes de selv at det gikk?

Akkurat hvem er de er, de som utøvde vold mot politiet, vet jeg ikke. Men det er ikke en urimelig antagelse at de i det minste er mottagelige for de venstreradikales politifiendtlige budskap, og ikke kommer fra speideren eller velforeningen.

Det er dypt problematisk at visse ungdomsmiljøer undergraver respekten for politiet.

Alle er i sin demokratiske rett til å demonstrere. Ingen har rett til å angripe politiet. Den som forbryter seg mot politibetjenter i tjeneste for å beskytte oss alle sammen, bør kunne forvente en beinhard reaksjon. Går du til angrep mot politiet i en demonstrasjon, så angriper du alles rett til å ytre seg uten å bli utsatt for vold. Da har du meldt deg ut av den demokratiske samtalen.

Politiske ekstremister har til felles at de ønsker en omstyrtning av det bestående samfunnet, men selv nyter godt av samfunnets overbærenhet for dem. Den overbærenheten er ikke mulig å vise, om ikke det demokratiske samfunnet kan beskytte seg selv mot dem som vil bringe det i kne.

Tiden vi lever i, trenger en sindig trønder. Dette er tiden for at vanlige folk – moderate, ordentlige, fornuftige mennesker – krever respekt for lov og orden i samfunnet vårt.

Kommentarer til denne saken