Gå til sidens hovedinnhold

Det er 600-800 senaborter i Norge hvert år. Det er ingen grunn til å tro at tallet øker nevneverdig om man lar kvinner bestemme selv. 

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ola Borten Moe er bekymret for at en del kvinner utsetter det vanskelige valget. For det første er ikke abort et vanskelig valg for de fleste kvinner, det er snarere en løsning på et problem enn et problem i seg selv. For det andre vil de fleste som velger svangerskapsavbrudd få utført dette så fort som mulig.

Jeg har som helsesøster snakket med mange jenter som er lettere fortvilt over at de av medisinske årsaker må vente til etter uke seks når de helst skulle utført dette så snart som mulig. Finn Egil Skjeldestad var gynekologen som fra 1999 ledet et forskningsprosjekt som førte til at helsesøstre og jordmødre fikk foreskrivingsrett for prevensjonsmidler. Han fant i sin forskning ut at 85 prosent av uønsket gravide hadde tatt avgjørelsen om abort før de kom i kontakt med helsevesenet.

Les også

Utvidet grense for selvbestemt abort – hvorfor det?

Jeg tilhører dem som jobber for at flest mulig ungdommer skal ha best mulig tilgang til trygg og sikker prevensjon. Det er et mål at færrest mulig skal bli uønsket gravide. Det er ikke de samme folka som har støttet dette arbeidet som har vært de største motstanderne av abort. Takket være alle dem som jobber for tilgjengelig prevensjon så har aborttallene aldri vært lavere, så det burde kanskje vært en kampsak for flere.

Uønskede svangerskap vil uansett alltid forekomme. Abort etter tolvte uke er lovlig, men man må søke abortnemnd. 90 prosent av dem som søker får innvilget sin søknad. Det er 600-800 senaborter i Norge hvert år. Det er ingen grunn til å tro at tallet øker nevneverdig om man lar kvinner bestemme selv.

Jeg kjenner ingen som ønsker flere senaborter, det kan være en stor påkjenning. Men noen vil trenge det også i framtiden. Det kan være mer og mindre tungtveiende grunner til at kvinner trenger eller ønsker det. Vekk med nemndene!

Kommentarer til denne saken