Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.
Først holdt statsminister Erna Solberg (H) en tale til folket søndag kveld, hvor essensen var at hun varslet at det tirsdag ville komme en orientering om tiltak. Tirsdag orienterte hun Stortinget om hvilke tiltak som er aktuelle, men også at hun holder hendene unna knappen. Foreløpig.
Først vil regjeringen se an hvordan de lokale tiltakene som er iverksatt i kommuner med aktive smitteutbrudd fungerer. Dersom man lokalt får kontroll på smitten, vil det ikke bli nødvendig med en ny nedstengning av nasjonen. Dersom man ikke oppnår kontroll raskt, vil tiltakene bli både sterke og nasjonale.
«Mange kommuner har nå innført strenge lokale tiltak. Vi vet ennå ikke helt effekten av disse. Derfor er det nå for tidlig å ty til strengere nasjonale tiltak. I stedet forsterker vi ytterligere modellen med lokale tiltak», forklarte Solberg da hun redegjorde for tiltakene i Stortinget tirsdag.
Mandag ble det registrert 828 nye tilfeller av koronasmitte i Norge. Det er det nest høyeste tallet på en enkeltdag så langt i pandemien. Den eneste dagen tallet har vært høyere var 5. januar med 928 registrerte tilfeller. Det kom rett i etterkant av jule- og nyttårsfeiringa, en periode hvor tradisjonen tilsier mye reising og mange møter mellom mennesker.
Om tre uker er vi midt inne i den stille uke, en annen periode hvor det tradisjonelt er mye farting og mange sosiale tradisjoner. «Når det gjelder tiltak i påsken, vil regjeringen komme tilbake med konkrete anbefalinger. Hvor strenge de blir, vil avhenge av smitteutviklingen den nærmeste tida», sa Solberg.
I Nord-Trøndelag har det vært to tilfeller av koronasmitte den siste måneden, samtidig som smitten har spredt seg flere andre steder i landet. På toppen av det hele: Ettersom det er lite smitte i vårt område, mister vi etter de nye retningslinjene for fordeling av vaksiner en andel av vaksinene. Og ettersom det nå skal fordeles vaksiner etter antall innbyggere over 18 år i stedet for antall over 65 år, blir antall vaksiner i vår del av landet betydelig lavere.
Jeg skal innrømme at tanken på en ny nasjonal nedstengning, lik den vi fikk for et år siden, kjennes ganske utmattende. Den gang visste vi ikke hva vi gikk til, og vi visste lite om hvordan viruset artet seg. I dag vet vi mer om begge deler, og vi får håpe de lokale tiltakene som iverksettes virkelig fungerer – og etterleves.
Og akkurat det er i nærheten av kjernen i problemet. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo sa det på sin pressekonferanse mandag: «Det er etterlevelsen som mange steder er for dårlig. Mange er trøtte.» I samme pressekonferanse som han innførte enda strengere tiltak lokalt, særlig rettet mot barn og unge. Og han ba befolkningen om å begrense antall nærkontakter, redusere antall besøk og være nøye med å følge smittevernreglene.
Hvis spredningen i pressområdene nå ikke stoppes, og Solberg faktisk trykker på den nasjonale knappen, hva skjer da i områdene hvor det ikke er noe merkbart smittepress i dag? Hvordan blir tiltakene etterlevd? Hvor nøye vil vi være med å følge smittevernreglene? Jeg er redd for at tiltakstrøttheten sprer seg raskere enn viruset, og da er vi skikkelig ute å kjøre når viruset faktisk kommer tilbake. Tiltakstrøtthet og smittepress er en farlig kombinasjon.
Derfor får vi stålsette oss og håpe at Solberg holder fingrene unna knappen. I stedet må vi håpe at heller lokale tiltak settes inn, etterleves og fungerer der det faktisk er nødvendig. Bare på den måten kan tiltakene fortsatt føles legitime i befolkningen. Alternativet er nasjonale tiltak som skaper unødig tiltakstrøtthet overalt, og det vil bare forsterke spredningen.