Gå til sidens hovedinnhold

Det er langt fra Trøndelag til Oslo

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Etter snart åtte år med Høyre i regjering har sentralisering blitt et ord som flere og flere må forholde seg til. Men hva er egentlig sentralisering? Det kan forklares med nedlagte lensmannskontor, ambulansetjenesten som trekkes inn mot byene, utdanningsinstitusjoner som blir større og færre, statlige arbeidsplasser og tjenester forsvinner. Sentralisering handler også om de gjentatte kampene for skolene vi vil gå på og sykehusene vi trenger, som har stått i fare for nedleggelse.

Det kan også forklares slik: Sentralisering er politiske valg hvor noen områder prioriteres i mye større grad enn andre. Når statsråder fra Høyre legger frem disse avgjørelsen begrunner de ofte med at vi trenger større, mer robuste fagmiljø og institusjoner. I hverdagen betyr det at mange mister tilbud som fungerer godt. Det synes i for eksempel kommunebarometeret. Det viser tydelig at folk er mest fornøyd med tilbudene de har i mindre kommuner. Unntaket er kollektivtilbud og bibliotek hvor store kommuner leverer bedre tjenester til innbyggerne. Men omsorgstjenester, som er noe av det viktigste kommunene skal levere på, er man mer fornøyd med i mindre kommuner.

Det er lett å tenke at sentralisering kun rammer mindre folkerike kommuner langs kysten eller i fjellregionene våre, men det stemmer ikke. Den går utover alle kommuner i Trøndelag. Noen eksempel: at ambulansetjenesten i Lierne minsker går utover ambulanseberedskapen i Steinkjer. Det merkes når ambulansen trengs oppi Ogndal, men den kanskje er på vei langs Snåsavatnet. Stjørdal, som en av de mer folkerike kommunene i fylket, sitter igjen med et nedlagt postkontor. Når mange namdalskommuner har mistet sine lensmannskontor skaper det økt trykk og kø på lensmannskontoret i Namsos.

Sentraliserende politikk rammer hele Trøndelag og gjør hverdagen vanskeligere for mange av oss.

Senterpartiet har en annen inngang enn Høyre. Vi ønsker tjenester nært folk og tillit til de man stemmer frem lokalt for å kunne finne de beste løsningene for sin kommune. Folk lokalt har bedre kunnskap om hverdagen i sin kommune enn de ansatte på regjeringskontorene. For Senterpartiet er det viktigste at vi lytter til folk lokalt, enten det er i en stor eller liten kommune. Det er viktig å skape de gode løsningene sammen med innbyggerne i kommunen. Fremtidens velferdsløsninger skapes sammen med de som skal benytte seg av den, gammel som ung.

Når vi skal stemme til høsten håper vi trønderne husker hvordan sentralisering har forandret Trøndelag de siste årene. Alle kommuner i Trøndelag er distrikt i forhold til noe større enn vår egen kommune. Det er et kjent utrykk at «det er langt fra Oslo til Brussel». De siste årene har veien fra Trøndelag til Oslo blitt lenger og lenger. Det er sentraliseringen Senterpartiet vil snu.

Kommentarer til denne saken