Gå til sidens hovedinnhold

Det er mandig å si i fra når det gjør vondt

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå vil jeg snakke litt om de unge mennene i byen vår. Om han på Strindheim som har lyst til å gråte en skvett, men ikke tør. Om han på Lade som virker så tøff og sterk, men egentlig er livredd. Eller om han på Tiller som fremdeles får servert setninger som «mann deg opp» og «ta det som en mann».

I 2021 skylder vi vel dem en friere mannsrolle enn som så?

Psykisk helse – fortsatt tabu?

- Psykisk helse, særlig blant gutter, er så tabubelagt, hørte vi artisten Andreas Haukeland (TIX) fortelle. Det er LINK Trondheims inntrykk og. Vi tilbyr gratis selvhjelpsgrupper for alle over 18 år, og treffer ofte unge menn som har det tøft. Mange kjenner at de ikke kan sette ord på tunge tanker og følelser blant sine venner, andre har et begrenset nettverk. Strenge koronarestriksjoner spiller også inn her. Hvordan kan man egentlig ta seg videre når hverdagen røyner på? Nedslående, men sant: Hver uke tar mer enn ni norske menn livet sitt, i følge tall fra FHI. Det er alltid like vondt når noen har kommet så langt at det å ta livet sitt kjennes som eneste mulige utvei. Spesielt når vi vet at flertallet av disse mennene aldri har vært i kontakt med hjelpeapparatet.

«Litt» psykisk syk

Fellesnevneren for mange unge menn som sliter med tunge tanker, er følelsen av å stå alene. Noen tenker at de er de eneste som sliter i vennegjengen, at ingen vil komme til å forstå om de skulle åpne seg. Andre mangler ordene for å si at de er ensomme eller har det vondt. Mange som strever med selvmordstanker har hatt det vondt over en lengre periode. Det snakkes stadig om viktigheten av å komme tidlig til med god psykisk helsehjelp. Men får alle hjelpen de trenger på et tidlig tidspunkt? Pasienter som sliter ”litt” kan komme til å bli avvist hos psykolog fordi ventelistene er fulle. I mellomtida kan de psykiske plagene vokse og sette dype spor.

Mange er dypt ensomme

I 2020 lanserte LINK Trondheim tilbudet Menn snakker – selvhjelpsgrupper for menn 18-35 år, et prosjekt støttet av Helsedirektoratet. Menn som tar kontakt med oss, forteller om ensomhet, uro, lav selvfølelse, skam, angst og sorg. 4-7 deltakere møtes jevnlig rundt bordet i ei av selvhjelpsgruppene vi tilbyr på Røde Kors-huset. Gruppene blir gode fellesskap der deltakere med taushetsplikt deler egne tanker, og lytter til andre. Mange strever med å finne ”sin” plass i verden og kjenner på en grunnleggende ensomhet, uavhengig av antall personer de har i livet sitt.

Selvhjelp er god forebygging

LINK Trondheim har ikke til hensikt å konkurrere med det profesjonelle hjelpeapparatet; det trenger vi i aller høyeste grad. Men når man er ute av behandling, starter på mange måter jobben. Hva gjør jeg for å få det best mulig framover? Vi ønsker oss at hjelpeapparatet i kommunen får øynene opp for tilbudet vårt. I Fredrikstad anbefaler de selvhjelpsgrupper for alle i etterkant av det kommunale tilbudet ”Rask psykisk helsehjelp”. Det kan vise seg å være forebyggende helsearbeid på sitt beste.

Hvor går veien videre?

I LINK Trondheim skal det være trygt å snakke ut, dele det du ønsker og lytte til andre - før du blir nedbrutt og syk. Før det renner over og alt kjennes så håpløst at du ikke klarer å se hvordan du kan ta deg videre. La 2021 bli året hvor vi fjerner tabuene rundt menn og psykisk helse. Hvor menn tør å velge åpenhet, og våger å si i fra når det gjør vondt på innsida. La oss rette lyskasteren mot selvhjelpsgrupper og gode, gratis lavterskel-tilbud, tilbud som står klare når hverdagen røyner på og du kjenner deg veivill. Blir du en av mennene som snakker, og finner nye krefter til å reise deg igjen?

Kommentarer til denne saken