Gå til sidens hovedinnhold

Det er når du fortjener det minst, at du trenger det mest. Nå trenger Petter støtte. Igjen.

Artikkelen er over 1 år gammel

Men da må han også evne å ta et nådeløst oppgjør med de indre demonene.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fall og revansje. Det er to grener Petter Northug jr. er blitt en mester i. Begge deler gjøres med dunder og brak.

For når Petter faller, slik han så til de grader gjorde fredag kveld, gjør han det ettertrykkelig. Det er så skuffelsen rister. Det er som at han ikke lærte en dritt av hva som skjedde sist. Ruskjøring, høy fart, sette eget og andres liv i fare. Igjen.

Sist gang endte det med knust bil i en rundkjøring på Byåsen. Nå endte en fartsfest på E6 med ransaking og blodprøve, og funn av narkotika. Forbildet slår sprekker, det knuser der det henger på veggen.

Businessen han har bygget opp etter karrièren, henger plutselig i en tynn tråd. Slik langrennskarrieren gjorde for seks år siden da han satt gråtkvalt i Meråker og fortalte om anger og alle dem han hadde skuffet. Northug-brillene som alle idrettsstjernene går med, hva er de egentlig verdt nå? Det var stas når de minnet om verdens raskeste skiløper, men ikke sikkert det blir like stas å bli linket opp mot Norges raskeste ruskjører.

Derfor har UnoX allerede varslet at de bryter samarbeidet. Det kan komme flere.

Dette fallet er derfor ekstremt alvorlig for Petter Northug jr. For hans rykte, omdømme og forretninger. For nå har han ikke et VM å revansjere seg i. Nå har han bare hverdager. Og det er kanskje der han har vist seg svakest, i hvert fall mest sårbar. For når du har levd på seiersrus gjennom en hel idrettskarrière, kan sikkert hverdagen bli litt grå. Det er flere dystre eksempler på det fra andre vinnerskaller.

Vi kan bare nevne Matti Nykänen, så kommer vi fort ned på bakken. Fra å være den beste, mest ekstreme i hoppbakken, ble livet etter at skiene ble lagt på hylla som en landing på kulen. Det ble kort, men turbulent.

Petter Northug jr. la verden for sine føtter. Han ydmyket de OL-uttatte løperne som junior, han endret langrennssporten gjennom sine ekstreme kvaliteter, han ble en sirkusartist langrennssporten aldri hadde hatt tidligere. Han ga oss noen magiske øyeblikk. Jeg undres fortsatt hvor han hentet de siste kreftene da han staket seg inn til gull på femmila i Falun.

Han har bruk for de kreftene igjen nå. Han har bruk for et solid lag rundt seg, som ikke er der fordi Petter skaper fest og moro. For nå er det ikke moro lenger. Festen er over. Nå skal Petter rehabiliteres, nå skal skal skuffelsene og nederlagene revansjeres, nå skal omdømmet repareres. Igjen.

Men det holder ikke med tårer og pene ord.

Det heter seg at det er når du fortjener det minst, at du trenger det mest. Nå trenger Petter støtte. Men han trenger også å vise at han er i stand til å reise seg, at han kan skjerpe seg, og at han faktisk har vilje til å endre seg. Han må ta et nådeløst oppgjør med sine indre demoner. For fylle-Petter og narko-Petter er ikke stjerner, de har ingen merittlister.

Nå må Petter ta imot tilbudet fra lillebror Tomas. Nå må han ut av sirkusbobla. Komme hjem og lande litt. Det er fullt mulig å få tilgivelse fra folket også, men da må han først vise seg tilgivelsen verdig. Da må Petter bruke vinnerskallen på ting som gjør ham til en vinner. Ikke narkotika og jetsett-liv. Det er for tapere.

Kommentarer til denne saken