Gå til sidens hovedinnhold

Det er skremmende å lese i nyhetene at det billigste alternativet er valgt for noe av det mest dyrebare vi har

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hver morgen kl 07:15 svinger en hvit taxi inn på gårdsplassen, akkurat samme taxi som åtte timer senere kommer tilbake. Om bord har han det mest dyrebare vi foreldre og foresatte har, barna våre.

Det er mange grunner til at barn har behov for taxikjøring. Noen bor like ved en høyt trafikkert vei uten fortau, noen må krysse E6 uten lysregulering, mange bor ytterst i skolekretsen hvor hverken buss eller å gå er en mulighet. Andre skoleelever har ulike utfordringer som gjør at taxikjøring er den beste og eneste måten å komme seg til skolen på.

Det er avgjørende for familier, skoler andre institusjoner at hele taxi-maskineriet fungerer best mulig. Det er bare å stille seg utenfor hvilken som helst skole for å observere det logistiske myldret som utspiller seg hver dag. Og når jeg nå i tillegg leser i onsdagens utgave av Trønder-Avisa at sjåførene har nye regler å forholde seg til både økonomisk og logistisk, er det for meg uforståelig hvordan taxisjåførene skal kunne få dette til å gå rundt i praksis.

For det er én ting som må være klinkende klart: Vi foresatte og barna våre er avhengige av at dette skal fungere! Konsekvensene i hver enkelt familie og for hvert enkelt barn kan bli store. Om mitt barn ikke blir hentet og kjørt av taxi vil det medføre endring av arbeidstid for oss foresatte, barnet må bli kjørt på tidspunkt hvor det ikke er voksne til stede og i verste fall kan barnet mitt gå glipp av undervisning pga at han ikke blir kjørt til skolen i rett tid.

Vi har hørt flere historier i media i høst om elever som blir hentet mer enn en time før skolen starter, men som i utgangspunktet bruker kun ti minutter i kjørevei. Eller elever som ikke blir hentet og som står igjen alene på skolegården. Og for mange av disse barna er forutsigbarhet avgjørende for en god skoledag. Og forstå meg riktig, dette handler ikke om at sjåførene ikke gjør jobben sin, for det gjør de!

Alle disse taxisjåførene som svinger inn på flere tusen gårdsplasser i løpet av en time før skoleklokka ringer inn i Trøndelag er ikke «kun» taxisjåfører. For barna og ungdommene våre er de «miljøarbeidere», «kompiser», den trygge og forutsigbare voksenpersonen som de trenger i en travel hverdag. Mange av kjøringene kan være krevende og det vet vi som foresatte. Mange av oss har barn med store hjelpebehov både psykisk og fysisk, vi har barn som har skoleangst, vi har barn som må fraktes fra dør til dør med tilsyn av voksne hele veien. Dette overlater vi til hverdagsheltene i hvite taxibiler.

Taxisjåføren som svinger inn på vår gårdsplass møter alltid barnet mitt med et stor kameratslig smil. «E du våken, gut? Sætt dæ inn så kjøre vi». Med lette, dog trøtte skritt, hopper han inn i taxien og vinker. Når han kommer hjem har han alltid noe hyggelig å fortelle fra taxituren, og vi hjemme kjenner på en takknemlighet for at taxisjåføren gjør skoleveien til en trygg og fin opplevelse. Det er alle disse skjulte kvalitetene i jobben de gjør som både må bli belyst og verdsatt på rett vis.

Det er skremmende å lese i nyhetene at det billigste alternativet er valgt for noe av det mest dyrebare vi har. Jeg undrer meg over hvilken prislapp de som lønner taxisjåførene setter på våre barn!

Skolekjøring er mer enn kjøring fra AtB.

Kommentarer til denne saken