Mye er sagt om Glimts imponerende sesong i fjor. All rosen er fortjent. Ingen norsk klubb har imponert som laget gjorde i fjor, bortsett fra Nils Arne Eggens Rosenborg. Det er noen seriemesterskap og Champions League-deltagelser dit ennå.

Når noen presterer så bra som Glimt gjorde i 20-sesongen, vil nesten enhver forklaring ha gyldighet, for ingen kan nå et slikt nivå uten å gjøre det meste riktig. Men også for Glimt er det noe som er ekstra viktig, og også for Glimt var spillestilen den viktigste suksessfaktoren, men jeg vil kanskje antyde at en annen faktor er blitt litt underkommunisert: Evnen til å utvikle moderne fotballspillere.

Rosenborg tok i sin tid tak i spillerens allerede sterkeste sider, som for eksempel Leo og Roar Strands løp uten ball, Minis ekstremt godt timede offensive løp, Kent Bergersens dribleferdigheter, Skammelsruds basis pasningsferdigheter og så videre, og så videre. I Bodø har de kanskje i enda større grad evnet å dyrke frem litt mer gjemte ferdigheter i enkeltspilleren, særlig en-mot-en offensivt. Bodø/Glimt har faktisk i større grad enn Rosenborg utviklet enkeltspillere for internasjonale toppklubber.

Glimts planlagte reise til Spania avslører hvor klubben ennå ligger langt bak datidens Rosenborg: Evnen til å se seg selv i en større sammenheng. Klubben skjønner antagelig ikke selv hva den allerede har betydd for en hel landsdel, og det startet allerede da Dutte kom hjem og laget ble cupmestre i 1975, men det ble veldig forsterket i fjor. Selv folk i Tromsø, og i resten av det nye fylket Troms og Finnmark identifiserte seg med suksessen, enda så vondt det også gjorde i TIL-land.

Derfor er det så dramatisk når selveste Bodø/Glimt nå trosser regjeringens reiseråd.

Det er hele Nord-Norges Bodø/Glimt som gjør en reise som Vålerenga-trener Dag Eilev Fagermo har omtalt som en «feil overfor det norske folk». Han har skjønt det. Dessverre for Glimt.

Det indikerer at oppturen har kommet for fort, hvilket er overraskende i en så sterk kultur som den Glimt er en del av. Klubben argumenterer rent sportslig, blant annet med behovet for treningskamper. Det gjelder faktisk for de andre klubbene også. Det er overraskende at Glimt-ledelsen ikke ser lenger enn som så. Det minner litt om ledelsen i fotballforbundet som i fjor vår ennå ikke helt hadde tatt inn over seg hva som hadde rammet oss, og ba tynt om å få ta inn publikum på en EM-kvalifiseringskamp.

Siden har norsk idrett realitetsorientert seg i overkant.

Helt inntil Bodø/Glimt nå korrigerer det inntrykket.

Det er uklokt av klubben å reise til Spania nå, og det er et uttrykk for at noe fortsatt mangler før den kan bli en stabil toppklubb. Jeg vil gå så langt som til å antyde at den ikke kommer til å bli det. Det er mange grunner til det. Det er naturstridig at en klubb fra en by med drøyt 50 000 innbyggere skal kunne ha landets beste fotballklubb over tid, selv om lagene fra de store byene underpresterer.

Men først og fremst antyder beslutningen om å trosse regjeringen en manglende evne til å se seg selv i det store bildet. Den evnen er faktisk viktig for å prestere over tid.

Jeg ser frem til en sesong der Molde og Rosenborg skal fighte om seriemesterskapet. Med Vålerenga som en interessant utfordrer.