Gå til sidens hovedinnhold

Det er viktig å bygge vei for framtida

Per Vatn skriver om E6-utbygginga mellom Åsen og Mære – eller var det Vist?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den nye E6 bygges vel fram til Vist?

Det er mange syn på utbygginga. SV, Rødt og MDG vil ha 2/3-felts og maks 90 km/t. 90 blant annet fordi en god del biler har det som maksfart. Innspart tid sies det er på bare 5,5 min. Har en da regnet med at veistrekningen kortes inn betraktelig med ny trasé? (Man tar også bort alle svingene).

Smal 4-felts tar ikke så veldig mye mer areal. Noen fagfolk kan vel fortelle oss det her i avisa. 2/3-felts har større feltsbredde, samt bredere veiskulder og midtdeler. Det er alltid problemer for utrykningskjøretøy i dag, både på 3- felts og på 2-felts – selv med brede veiskuldre.

På 3-felts vei har det lett for å danne seg kø når 3-felt går over til 2 med «kranglende» glidelås – særlig i rushtida. Dette er et faremoment. Trafikken går enkelte ganger også i stå. Vanlig 2-felts har en svært høg ulykkesfaktor. Så det er ikke snakk bare om å spare dyrkajord, men også liv og invaliditet.

Med sammenhengende 4-felts vei får en langt enklere og trygger vei. Tungtrafikk og kjøretøy som har maksfart på 90 kan holde seg ute i ytterste felt. Utrykningskjøretøy kommer mye lettere og sikrere fram. Og så kan en starte med maks 100 og se det an.

Det er viktig å bygge for framtida, og da er trafikken utslippsfri!

Kommentarer til denne saken