Gå til sidens hovedinnhold

Det florerer av clickbaits om koronaens senvirkninger

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Placebo er noe de fleste kjenner til. Nocebo er kanskje ikke like kjent for alle. Uttrykket brukes for å beskrive hvordan forventninger om negativ effekt av noe (sykdom, medikamenter, vaksiner) kan gi flere opplevde negative effekter. Forventningers betydning for hendelsesforløp er godt dokumentert i psykologien.

Det florerer av clickbates om koronaens senvirkninger, og hvor syke folk føler seg veldig lenge etterpå. Jeg har ingen grunn eller rett til å betvile folks plager, men det er ikke særlig smart å ha fokus på dette, nettopp på grunn av noceboens virkninger. Jeg har snakket med mange som blir veldig skremt av avisoverskrifter, overskriftene kan skape både angst og faktisk sykdomsopplevelse. Plagene forsterkes og vektlegges.

Selv har jeg hatt både kreft og korona. Da jeg hadde kreft ville jeg helst ikke høre om alle sen- og ettervirkningene folk kan få. En kreftsykepleier fortalte meg at det er uvanlig, de fleste vil vite.

Jeg vet ikke hva som er best, men det jeg vet er at smerter, slapphet, slitenhet og hodepine er en del av de fleste menneskers liv. Og jeg vet at fokus på bivirkninger gir flere bivirkninger.

Opplevelsen av smerte kan bli påvirket av mange faktorer, som for eksempel angst, depresjon, stress og usikkerhet. 30 % av oss har til enhver tid litt vondt, hvis vi kjenner etter. Alt vev i kroppen kan gi smerteimpulser. Vi er også alle utstyrt med sensorer i sentralnervesystemet som kan undertrykke eller forsterke smerteopplevelsen.

Folk spør meg om ettervirkninger. Mitt vanlige svar er at jeg ikke vet hva som er hva (jeg er jo ikke helt ung heller). Jeg mener uansett at det ikke spiller noen rolle, vi er dem vi er, med de forutsetningene vi har, hva som er årsaken gjør liten forskjell.

For øvrig må folks opplevelser tas på alvor, jeg mener ikke å underkjenne eventuelle senvirkninger som folk kan tenkes å ha.


Teksten sto opprinnelig på forfatterens Facebook-side og er gjengitt med tillatelse -red.

Kommentarer til denne saken