Gå til sidens hovedinnhold

Det handler om demokrati

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Valgloven har en bestemmelse om at partier som ved siste valg ikke fikk mer enn 5000 stemmer eller 500 i ett fylke ikke kan stille til valg. Får man ikke nok stemmer må man samle 500 underskrifter i hvert fylke man vil stille liste i; ved kommunestyrevalg kreves 300 underskrifter.

Ett av de partiene som må samle underskrifter er NKP (Norges kommunistiske parti) som om 3 år fyller 100 år. Partiet har stillet lister i alle fylker til alle valg siden 1923, inntil den nye valgloven endret på det.Hvert 2. år, har derfor NKP måttet gjenta prosessen med underskrifter for å kunne stille valglister, noe som har vært en betydelig belastning for et lite parti med få ressurser.

Selv 500 underskrifter tar mye tid å samle. Hva koster det i tidsforbruk og offentlige administrative utgifter å gjennomgå alle listene med underskrifter fra de partiene som må skaffe underskrifter?

Svein Otto Nilsen har ingen problemer med å skrive under på at NKP skal få stille også ved stortingsvalget 2021 til tross for at partiet står langt fra han politisk.

Dette handler om en grunnlovsfestet, demokratisk rett og muligheten til et parti å få frem sitt politiske budskap gjennom en valgkamp.

Det er tross alt velgerne som har det siste ordet om partiets posisjon i det politiske liv gjennom sin stemme på valgdagen.

Kommentarer til denne saken