Også idretten går i retning av en mer digital verden, flere og flere benytter seg av avanserte treningsklokker og logging av treningsøkter. Apper der man deler treningsøkter med venner eller til hele verden, og «digitalt» utstyr som gjør at du kan gjennomføre treningsøkten i ditt eget hjem.

Strava er en nettside og en app til smart-telefoner for å logge sykling, løping og andre aktiviteter. Strava har millioner av brukere over hele verden, og hver uke kommer det til tusenvis av nye brukere. Profilen din kan kobles til sykkelcomputer eller klokke med GPS. Etter gjennomført treningsøkt får man et sammendrag av turen – som distanse, tid, hastighet, snittfart, makspuls, maksimal hastighet og estimert Watt, er man Premium member kan man også få noen ekstra tall. Videre kan man se hvilke segmenter du har gjort det best på turen.

Et segment kan for eksempel være en bakke, som opp til Byasenderen, hvor Kjetil, ikke overraskende har rekorden. Eller en strekning som for eksempel langstrekka på Bartnes (hvor Tom har rekorden) Har du rekorden kalles dette en «KOM» (King of Mountain) Det er stor prestisje å ha KOM. Segmentet deles også opp i dame og herreklasse og Over All.

Dette kan være en stor inspirasjon til å yte maks på treningsturen, men det kan også være stor frustrasjon. Når du ikke klarer å nå opp mot de beste begynner du å studere. -Det var nok mye medvind, kanskje han lå bak en bil eller traktor. Eller om man finstuderer kan man se at det faktisk var en gruppe som var sammen, og at noen «dro» vedkommende opp i fart for å få KOM. Har noen juksa? Dette kan være til irritasjon, men også inspirasjon.

Eller på ski, der er det som kjent både godt og dårlig skiføre. Jeg selv var ute en glimrende vinterdag på isføre. Og i en bratt nedoverbakke hadde noen laget et segment, denne vinterdagen fikk jeg KOM ned denne bakken. Ikke bare i dameklassen, men Over All! Det tok ikke lang tid før kommentarene fra menn haglet inn. Du må jo ha de mest perfekte skia! Det må være noe feil med GPS en din? Og det tok ikke lang tid før hele treningsøkten min var «flagget» Og dette var på grunn av stor fart i en nedoverbakke. Denne gangen ble nok Strava mer en irritasjon for noen enn inspirasjon til å prøve å ta bestetiden. Joda, mulig de hadde rett i feil på GPSen!

Vi er nok flere som har sett at det er færre i lykra langs veiene. Spesielt på dager med dårlig vær. Sykling har nemlig blitt digitalisert, og flere har under koronapandemien tatt i bruk Zwift. Zwift tar deg til en online 3D-verden, befolket av syklister på innendørs sykkelrulle. Mennene har plassert seg på loft, i kjellere eller i garasjer. Nå den siste tiden ser vi også at flere damer har kastet seg på Zwiftbølgen. På smartrulla har de hastighetsmåler og watt-måler. Du sykler i en virtuell verden sammen med mange hundre andre i sanntid. Dette må jo virke som en meget god digital inspirasjon!

Før du deltar i Zwift går man nøye gjennom løypa, ser over utstyret og gjennomgår påmeldingslista for å se om det er noen kjente med. Alt blir logget på Strava og da skjer det igjen. Da skal det også her brukes god tid på å studere egen og andres prestasjon. Du kan lese av puls, kadens og watt til utøverne. Så begynner frustrasjon. Har noen juksa? Har noen «justert» egen vekt? Eller har man kjøpt bedre utstyr som dekk, lettere sykkel som man har tjent opp på å sykle mange konkurranser på Zwift? Dette er som et spill, man tjener seg opp poeng som man kan benytte til å kjøpe nytt utstyr på den digitale sykkelen. Temperaturen kan være høy, men uansett øker inspirasjon til å trene mer og gjøre det bedre neste gang.

I vinter erfarte jeg selv hvor viktig et virtuelt sykkelritt er. Min ektemann syklet vintercup og plutselig hørte jeg voldsomme lyder på loftet. Jeg løp opp for å se om han var i ferd med å kollapse og banket i golvet etter hjelp. Det skulle jeg ikke ha gjort! Sykkelkjede hadde falt av og girsystemet virket ikke. Og dette var på toppen av en motbakke, og han lå veldig godt an! Her var ord overflødig og jeg snudde kjapt i døra. Denne økta var nok mer en irritasjon enn inspirasjon akkurat der og da.

Uansett, digital trening har kommet for å bli. Og for det meste gir dette en stor inspirasjon til å komme seg på trening. Som nevnt brukes Strava av flere millioner i verden og zwift er nok ikke langt bak. Det gir egenmotivasjon og lagmotivasjon, og det er blitt sosialt gjennom at du deler med flere. Man blir motivert av å slå egne tider og man inspireres til å måle seg med andre. Tar ikke irritasjonen helt overhånd gir dette en meget god folkehelse. Dette er hodebra for den enkelte og det er bra for samfunnet.

Å ha god helse er en viktig ressurs for å skape et godt liv

Tiltak for å bedre folkehelsen vil ikke bare gi høyere livskvalitet og et friskere liv for den enkelte av oss, det vil også gi et friskere samfunn, samt føre med seg store kostnadsbesparelser både for enkeltmenneske og samfunnet.

Digital trening kan være en god bidragsyter i dette viktige arbeidet, men husk: effekten er like god selv om du ikke har Strava eller Zwift!

Nå ser vi fremover og gleder oss til Covid-19 dempes og vi igjen skal møtes mann mot mann, kvinne mot kvinne ute IRL!