Gå til sidens hovedinnhold

Din ytringsfrihet er også ditt ytringsansvar

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ytringsfriheten er en herlig frihet som vi gjerne tar for gitt i Norge. Det at vi kan ytre oss fritt igjennom ord, musikk, klær, kunst, politiske valg osv er noe vi skal heine om å passe på. Dette er en viktig verdi for at demokratiet vårt skal bestå også inn i fremtiden. Samtidig som at vi har ytringsfrihet har vi alle også et ytringsansvar. Dette betyr at vi alle har ansvar for hva vi sier og at vi kan stå for det vi sier.

De siste dagene har vi sett eksempler på hvor ille det kan gå om vi ikke tar vårt ytringsansvar på alvor. I Bergen og Oslo har det i de siste dagene vært alvorlige sammenstøt mellom Politi, SIAN og motdemonstranter. For de som enda ikke har fått med seg hva SIAN er og hva de står for, så er det en høyreekstrem gruppering som har som mål og stoppe innvandringen av muslimer til Europa og Norge. SIAN er forkortelse for Stopp islamiseringen av Norge.

Heldigvis er det ikke mange i Norge som er medlemmer av SIAN og deler deres tankegods. Samtidig så må ikke vi som samfunn overse slike grupperinger og tro at de ikke vil vokse. Vi som samfunn må stå sammen og vise at vi står opp mot slike synspunkter som de viser samtidig som politiet må fortsette og følge nøye med på hva SIAN foretar seg. Vi har sett to eksempler de siste 10 årene hvor ille det kan gå om høyreekstreme blir oversett. Jeg skal ikke rippe opp i disse hendelsen, men jeg tror alle vet hva jeg sikter til.

At det er ulike meninger om innvandring til Norge er bare naturlig og bra i et åpent demokratisk samfunn. Og alle skal ha rett til å ytre seg om temaet uansett hvilken side man står på i spørsmålet. Hvis man nekter noen å ytre seg om temaet knebler man ytringsfriheten og demokratiet har blitt svekket. Det er når disse standpunktene fører til nærmest borgerkrigslignende tilstander at dette blir skummelt.

Ytringsfriheten har derimot noen begrensninger og er ikke absolutt. Den begrenses ved fremsettelse av trusler, æreskrenkelser, Privatlivkrenkelser, Trakassering, grovt pornografiske, diskriminering, og hatefulle utsagn. I Oslo foran stortinget brente SIAN koranen og spyttet på koranen. Det er handlinger som dermed ikke kommer inn under ytringsfriheten og kan være straffbart. Det er her hvor ytringsansvaret kommer inn i bildet.

Dessverre får SIAN det de er ute etter under slike demonstrasjoner. Nemlig å provosere, bråk og pressedekning. Mitt råd til alle som kommer forbi en SIAN markering er å snu ryggen til de og være helt stille. Det er kun på denne måten de vil mislykkes på sine forsøk på provokasjon og bråk. Ellers er jeg redd vi går en blodig fremtid i møte med hyppigere og mer alvorlige sammenstøt som i verste fall kan ta livet av folk.

Kommentarer til denne saken