Gå til sidens hovedinnhold

Djevelen er misunnelig

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Genistreken bak utleie-sparkesykkelens forretningsmodell er at kjøretøyet slutter å være ditt ansvar med det samme du slutter å bruke det. Det åpner døra for selvbedrag: Noen andre vil sikkert ha den straks / de rydder opp uansett / den tar jo så lite plass. Og så kan du sette den der det passer deg uten å ha gjort noe galt.

Det er en djevelens byttehandel: Du fikk noe du ønsket deg akkurat der og da - lettvint transport dit du skulle - og så lot du deg kjøpe til å være litt mer hensynsløs enn du pleier.

Les også

Voi voi

Det er skrevet mye om dette: Tvilsom klimaeffekt, uhåndhevbare regler, beleiring av det offentlige rom - men det gjenstår å snakke om hvordan sparkesyklene setter menneskene opp mot hverandre for ingenting. Og det er ingens skyld. Peker du på han som satte det hele i gang, sier han at det er opp til selskapene å følge loven. Peker du på selskapene, svarer de at brukerne har ansvaret. Og om du prøver å peke på brukerne, går du bare tom for fingre.

Vi trengte ikke enda en konflikt. Vi trengte ikke den ubegrunnede, men likevel å så fristende mistanken om at de parkerer sånn av ren ondskap.

Vi trengte ikke å få vite at folk egentlig ikke bryr seg, og hvor lite belønning som trengs for å spenne bein på hverandre. Livet er så mye lettere når vi kan late som vi ser hverandre, bryr oss, og gir rom til de som trenger det. Nå ligger en påminnelse om det motsatte på hvert gatehjørne og innimellom og her og der.

Dette hadde vært så lett å løse om folk bare tok litt mer ansvar. Men det gjør ingen hvis de ikke må. Velbegrunnede råd, moralske appeller, skjenneprekener - for den gjennomsnittlige fremmede er dette luft. Enhver problemløsning som rommer «…og hvis alle sammen skjerper seg litt nå, så får vi det til» er bare prat som skjuler at man ikke har noen løsning. Nå loves det et nytt svar, med en ny lov på trappene: Det skal komme soner der sparkesykkelen må parkeres.

La oss endelig håpe dette vil kunne håndheves teknologisk, for det skjer ikke noe før den blir like brysom å parkere som din egen bil eller sykkel.

Kommentarer til denne saken