Gå til sidens hovedinnhold

Du blir ikke mindre smitteførende av å legge igjen «laks» på utesteder

Det handler ikke om «kapasitet» i betydning «antall hoder». Det handler om å begrense sosial aktivitet og antall nærkontakter.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det har kommet kritikk vedrørende kapasiteten på smittesporingen i Trondheim.

Noen ganger lurer jeg på hvor mange ganger jeg må gjenta meg selv. Det handler ikke om antall «hoder». Jeg er den heldige leder av en gjeng med supergode, dedikerte smittesporere. Det er ikke «bare» antallet smittede som er problemet nå. Vi hadde høyere antall i desember. Og vi fiksa det.

Det er antallet nærkontakter!

Helt siden august har vi hatt den rutine at vi har ringt og snakket med alle nærkontaktene. Og hvis vi har mistenkt at noen av disse har hatt symptomer, eller har vært smitteførende, har vi smittesporet rundt disse nærkontaktene før vi har hatt testresultat av dem. Og dermed ligget i forkant mmed ventekarantene og så videre.

Nå får vi ikke ringt og snakket med dem. 4000 nærkontakter rekker ikke engang 500 mulige ansatte å skulle ringe til og snakke med. Om noen skulle ha 500 gode, erfarne, dedikerte smittesporere å avse.

Og dermed mister vi muligheten til å ringe inn mulige eksponerte rundt nærkontaktene så tidlig at vi får avgrenset utbruddet og stoppet det.

Så nei - det handler ikke om «kapasitet» i betydning «antall hoder». Det handler om å begrense sosial aktivitet og antall nærkontakter.

Dropp festing. Dropp nachspiel. Du blir ikke mindre smitteførende av å legge igjen «laks» på utesteder.

Hadde folk nøyd seg med å treffe noen venner lørdag på et utested, og gått hjem etterpå, i stedet for å ta «runden» på flere utesteder, deretter nachspiel, ny fest to kvelder senere, med diverse barer, hadde vi sluppet å stenge ned. For da hadde antallet nærkontakter vært overkommelig.

Del gjerne.

Dette innlegget ble opprinnelig publisert på Facebook og gjengis med tillatelse. -red.

Kommentarer til denne saken