Etter «Charter-Svein» Østviks uttalelser om smittevern og vaksiner har det florert med påstander om at «mange eksperter» har alternative meninger om både pandemien og håndteringen. Særlig en Bitchute-video har blitt flittig delt på sosiale medier, der det påstås at leger verden over advarer mot Covid-19-vaksinen.

Det gjør det relevant å undersøke hvem disse påståtte legene er, og hva de står for.

Om lag halvparten av deltakerne er ikke leger eller forskere. I videoen deltar to homeopater, to osteopater, en «metafysiker», en «natural nurse», en «holistisk tannlege», samt noen andre fagfelt. Med ett delvis unntak har ingen av deltakerne noen medisinsk spesialisering, utdannelse eller dokumentert forskningserfaring i mikrobiologi, immunologi eller epidemiologi, de sentrale fagfeltene for håndtering av virussykdommer. De fleste, men ikke alle legene, driver praksis med omdiskuterte «alternative» behandlingsmetoder.

Kate Shemirani, som tituleres som «Natural Nurse» fra Storbritannia, uttaler:

«Do I believe in the Covid-19 virus? Absolutely not!

Do I believe in the pandemic? Absolutely not!»

En sentral deltaker er den amerikanske psykiateren Andrew Kaufman. Kaufman benekter eksistensen av Covid-19-viruset, og virus i det hele tatt (!) Han benekter at det finnes en pandemi, og mener at sykdommen skyldes «toksiner». Kaufman eksponerer en virkelighetsoppfatning som skolemedisinen la endelig bak seg med Kochs og Pasteurs arbeider i andre halvdel av 1800-tallet. Han har produsert en rekke videoer, blant annet sammen med den kjente konspirasjonsteoretikeren David Icke som kanskje er mest kjent for å hevde at det britiske kongehuset og en rekke andre fremstående personer egentlig er øgler fra verdensrommet, som har iført seg menneskeham.

Realiteten er at Covid-19-viruset er isolert en lang rekke ganger, at hele arvestoffet til viruset er kjent og ble offentlig publisert tidlig i pandemien. Sammenlikninger av genomene til tusenvis av ulike isolater gir grunnlag for å studere ulike mutanter.

Tre av deltakerne er norske. Sandy Lunøe er pensjonert farmasøyt, og er norske vaksinemotstanderes «grand old lady». Hun har i mange år drevet en stor anti-vaksine-gruppe på Facebook, der enhver kommentar som er positiv til vaksiner fører til utestengelse. Lunøe synes ikke å ha grenser for hva som presenteres av løgnhistorier om vaksiner, noe bloggeren Hans Petter Nenseth har dokumentert med hennes egne ord. Hun har blant annet hevdet at mange hundre norske jenter har blitt sterile eller drept av vaksinen mot livmorhalskreft. Hun har selvsagt aldri kunnet vise til noen eksempler på slike jenter, av den grunn at de ikke finnes.

Den pensjonerte legen Heikko Santelmann har holdt flere appeller ved demonstrasjoner mot smittevern og vaksiner i Oslo det siste året. Santelmann påstår i et innlegg på sin Facebook-vegg at m-RNA-vaksinerte kan smitte andre med virus og forårsake en rekke andre lidelser hos dem de kommer i kontakt med.

«ADVARSEL!

Herved vil jeg advare alle som har latt deg C-vaksinere om å ikke komme nær meg eller min familie.

Jeg tar heller ikke imot C-vaksinerte til konsultasjoner og oppfordrer alle C-vaksinerte om å vise ansvar ved å bruke rødt munnbind, slik at man lett kan holde 3 meter avstand, for ikke å bli smittet via pust, svette eller berøring.

Jeg varsler herved også barnehagepersonale og lærere om at jeg vil gjøre dem personlig ansvarlig, hvis det skulle vise seg at et av mine 5 barnebarn skulle bli smittet og utvikle sykdommer eller infertilitet.

At der er økt fare for slikt, har nå blitt rapportert i mange land av tusenvis av personer.

Med hilsen,

Heiko Santelmann, lege

Oslo, den 27.4.21»

Santelmann mangler ethvert empirisk grunnlag for dette, og hans uttalelser er så ekstreme at det er kritikkverdig om han fortsatt besitter autorisasjon som lege i Norge.

Nils Fosse er sjømannslege i Bergen, har ingen dokumentert forskningserfaring og ingen oppgitt spesialisering. «Do your own research», sier Fosse i videoen. En relevant ting å si, for en som selv aldri har forsket – på noe.

Kun en deltaker, Dolores Cahill har bakgrunn i immunologi, men har ikke jobbet med vaksiner eller virusinfeksjoner. Cahill er fortsatt ansatt som professor ved University College Dublin Hun ble nylig nektet å forelese mer, på grunn av faglig uforsvarlige påstander overfor studentene. Cahill har inntil nylig vært leder av det høyreradikale Irish National Party.

Selvsagt bør vi diskutere pandemihåndteringen. Balansen mellom smittevern og vår rett til, og behov for et åpent samfunn, er ekstremt krevende, og har ikke noe fasitsvar. Og vaksiner kan, som vi smertelig har erfart, ha sjeldne bivirkninger som må veies mot nytten ved å slå ned sykdommen. Dessuten var den norske beredskapen mot pandemier, som var en varslet trussel, skandaløst dårlig, noe som er nødt til å få et politisk etterspill.

Men er disse alternative «ekspertene» noen som bør lyttes til? Selv foretrekker jeg definitivt å høre på Nakstad og Aavitsland.