Gå til sidens hovedinnhold

Elin Agdestein hevder regjeringen stiller opp for kommunene. Ja, gjør dere det?

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Elin Agdestein hevder i sitt tilsvar til oss, 17. oktober i NA, at H, KrF og V-regjeringen stiller opp for kommunene. Ja, gjør dere det, Elin?

Koronapandemien har kostet kommunene ti milliarder kroner og fylkeskommunene fire milliarder kroner. På fredag la kommunalministeren fram et forslag sammen med KS som innebærer at kommunene vil få kompensasjon for utgifter knyttet til koronaen.

Det er selvsagt bra å få beskjed om at kommunene vil bli kompensert for koronautgifter, men vår kommuneøkonomi er i praksis i sin helhet fortsatt nedprioritert av regjeringen.

For det er et faktum at våre kommuner – og mange andre små og mellomstore kommuner ¬– er blitt underfinansiert i statsbudsjett etter statsbudsjett. Også i de årene der kommunesektoren samlet sett har fått god vekst, har vi gjennomgående kommet negativt ut. Ikke minst fordi det såkalte «vekstkriteriet» veier så tungt i utregningen for hvor mye de ulike kommunene får i overføringer (kommuner som vokser i antall innbyggere under landsgjennomsnittet, får mindre enn de som vokser over landsgjennomsnittet). Og det hjelper ikke Namsos, Nærøysund eller Namsskogan at de aller største kommunene i landet får solid vekst i sine overføringer, all den tid vi har fått negativ inntektsutvikling år etter år etter år med Erna som statsminister.

Regjeringen kunne også ha vært raskere til å utbetale midler, jf. kommunalministerens kommentar om at det gjenstår midler hos Fylkesmannen. Det er fortsatt stor usikkerhet i hva som ligger i dette. I det store bildet ser det imidlertid ut som regjeringen nå kompenserer for koronautgifter. Endelig lytter regjeringen til oss!

Men nei, Elin Agdestein, Ernas regjering har ikke styrket vår økonomi! Selv før korona sto våre kommuner i en svært krevende økonomisk situasjon. Ikke minst fordi Agdestein og Høyre, KrF og V i fjor leverte det dårligste kommuneopplegget på 15 år. Regjeringen har heller prioritert skatteletter i milliardklassen til de rikeste, samtidig som de som har minst fra før har kommet dårligere ut. Forskjellene i Norge øker. En styrket kommuneøkonomi er en del av løsningen. Det svarer ikke Elin Agdestein på, og her leverer ikke regjeringen.

Derfor er vi glad for at Arbeiderpartiets krav i Stortinget står ved lag: kommunesektoren – også de kommunene som vokser under landsgjennomsnittet – må tilføres mer penger for å sikre en god skole og barnehage, og gode helse- og velferdstilbud i hele landet. Ikke bare de aller største kommunene. Slik styrker vi fellesskapet!

Kommentarer til denne saken