En helsetjeneste bygget på samarbeid

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Høyre lover deg som velger og som pasient at fritt behandlingsvalg vil bestå også etter valget neste år, om Erna får fortsette som statsminister. Det handler om at norske brukere og pasienter skal få rask og god behandling, at det gis valgmuligheter og at alle gode krefter får slippe til.

Vi har en god offentlig helsetjeneste i Norge. Det er kjernen i vårt helsevesen. Men det består også av mennesker som driver private smerteklinikker, rusomsorg eller rehabilitering. Det er ikke flust av dem. Men hendene er like varme, selv om Arbeiderpartiet og venstresiden vil få deg til å tro noe annet.

Historien Tonje fortalte i NRKs dokumentarserie «Helene sjekker inn» viser hvorfor fritt behandlingsvalg er nødvendig. Tonje hadde alvorlige psykiske lidelser og hadde flere ganger forsøkt å ta sitt eget liv. I årevis hadde hun fått behandlinger som ikke virket for henne. På et privat behandlingstilbud hun selv valgte, endret situasjonen seg. Hun gikk fra å ha et ønske om å avslutte eget liv til å ønske å leve. Hun gikk fra å være pasient, til å bli arbeidstaker.

Fritt behandlingsvalg handler om å sette pasienten foran systemet. Retten til å velge selv mellom private og offentlige helsetilbud uten å måtte betale av egen lomme er en viktig pasientrettighet som Arbeiderpartiet vil ta fra oss. Skroter vi dette systemet, vil de som har lommebok til å kjøpe seg forbi køen fortsette å gjøre det. Da sitter vi igjen med et todelt helsevesen, større forskjeller og større sårbarhet.

Da Høyre kom inn i regjeringskontorene i 2013 var helsekøene lange og mange ventet lenge på behandling. I løpet av de siste sju årene har vi styrket sykehusøkonomien. Vi får også hjelp fra private og ideelle krefter. Det handler om samarbeid. Om å løse små og store utfordringer for pasientene. Til alles felles beste.

Helsevesenet vårt har stått sin prøve i møte med korona-krisen. Det mange kanskje ikke tenker over, er at det skjer med god og helt nødvendig bistand fra private aktører. Feberklinikker som tester oss, og private laboratorium som jobber på spreng for å gi oss svaret vi venter så sårt på. Positivt eller negativt.

Selv om fritt brukervalg ikke omfatter det store antallet pasienter og lokalsykehusene fortsatt er førstevalget for de fleste av oss, er valgmuligheten likefremt en grunnleggende demokratisk verdi og en sikkerhetsventil.

Vi skal fortsette å bygge på den sterke, offentlige helsetjenesten som vi har. Samtidig må vi ta i bruk alle gode krefter som kan få behandlingstiden ned og kvaliteten opp, enten de er offentlige, ideelle eller private. Vi må samarbeide mer, ikke mindre.

Send debattinnlegg her «

Bli med i debatten i Trøndelag!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken