Gå til sidens hovedinnhold

En human ruspolitikk bør se menneskene, ikke rusen

Spaltist Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

Rusmisbrukere blir i dag møtt med straff fremfor hjelp. For de aller fleste hjelper ikke straffen dem ut av rusmiljøet eller -problemene. I verste fall forsterkes de. Derfor må vi prøve noe annet for å hjelpe dem.

Den siste tiden har det vært mye snakk om rusreformen. En reform som skulle gi hjelp fremfor straff til de som sliter med rusproblematikk. Vi trenger en slik reform. Straff fungerer ikke og vi kan ikke fortsette i samme spor og forvente et annet resultat – det fungerer ikke.

Norge ligger i verdenstoppen når det kommer til overdosedødsfall, noe som virkelig er et tegn på hvor feilslått dagens ruspolitikk er. Vi må se menneskene bak rusproblemene, ikke bare rusproblemene. Mange som sliter med rusmisbruk, har underliggende problemer eller utfordringer. Det er disse problemene man bør ta tak i for å kunne hjelpe rusmisbrukere ut av misbruket sitt. Ingen ville ha satt noen med psykiske lidelser i fengsel fordi de har en psykisk lidelse - det vil jo overhodet ikke hjelpe!

Jeg veldig glad for at Unge Høyre fikk gjennomslag på Høyres landsmøte for at Høyre fremdeles vil ha en rusreform som gjør det mulig å gi hjelp fremfor straff. Rusreformen som ble lagt frem tidligere i år, var i utgangspunktet god, men det er ikke sannsynlig at den blir vedtatt. Det ligger an til at en mildere versjon av rusreformen kan bli vedtatt, der mindre alvorlige narkotikalovbrudd slettes fra rullebladet etter tre år. En slik rusreform tar fremdeles ikke tak i problemet med dagens ruspolitikk – at vi straffer fremfor å hjelpe.

Vi trenger en endring i ruspolitikken. En human ruspolitikk ser menneskene, ikke bare rusmisbruket. For målet vårt er vel at de skal komme seg ut av rusmisbruket, er det ikke?

Kommentarer til denne saken