Gå til sidens hovedinnhold

En nazisme uten nazister

Lederartikkel i Trønder-Avisa 8. april 2021.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Dokumentarserien «Frontkjempere» på NRK vakte stor debatt allerede før den ble vist. Terje Emberland og Lars Borgesrud, som er blant de anerkjente historikere som medvirker i dokumentaren, mener at de ikke kan stå inne for den sammenhengen som deres kommentarer er satt i. Emberland mener at dokumentaren hvitvasker nordmenns motiver for å verve seg til Waffen-SS, og at den fritar norske SS-frivillige for medvirkning til folkemord på Østfronten.

Dokumentaren viser forskjeller mellom de ulike krigssonene, som mellom Polen, Karelen og Balkan. Men det er også helt tydelig at det finnes vitnesbyrd og indisier om grusomheter som norske SS-frivillige har sett eller begått selv. Vi mener presisjonen er nødvendig for å grave dypere. Det som hittil har fremkommet av krigsforbrytelser, har vært rystende.

En dokumentar som «Frontkjempere» stiller også strenge krav til oss som seere. Det er en tankefeil at politiske ekstremister gjenkjennes ved at de er ekle og usjarmerende mennesker, som ikke evner å rasjonalisere sine handlinger og vekke tillit til sine holdninger. De fleste politiske ekstremister opp igjennom historien har vært noens familiemedlem, venn, kollega, nabo eller forbilde. Bare et mindretall har vært vanekriminelle, gatebøller eller torturister fra før. Mange har nytt stor tillit i samfunnet. Slik har ekstremister klart å overtale flere til å tro på det samme, og mobilisere dem for sin sak.

Frontkjempernes beskrivelser av sine egne motiver og handlinger må tas for hva de er. Den våkne seer forstår at frontkjemperne forskjønner og utelater visse forhold som ikke tåler nåtidens flombelysning. Det er vanskelig å se for seg en bred behandling av frontkjempernes historie uten at tidsvitner kommer til orde. De fleste frontkjemperne, også de som medvirker i dokumentaren, er nå døde. De fleste har åpnet seg noe med tiden, og snart vil det som ikke er sagt, gå i graven med dem.

«Frontkjemperne» viser at nordmenn nok hadde blandede motiver for å gå inn i Waffen-SS, men også at det var et uttrykk for førerdyrkelse, raseforestillinger og voldsromantikk som var gjengs i deres kretser. Selv om de det gjelder, ikke vil si så mye om det. Nazismen ble avkledt så grundig i all sin grusomhet i krigsoppgjøret at ingen oppegående mennesker lenger vil vedkjenne seg den. Derfor har det lett for å bli en nazisme uten nazister. Om ikke Waffen-SS, som var selve eliten i nazismens fremtidsfantasier, var nazister, hvem var så de egentlige nazistene?

Kommentarer til denne saken