(Nidaros)

Klokka 19.00 torsdag bestemte plutselig regjeringen seg for å endre kurs. Skjenkestoppen er over, det samme er rødt og gult nivå på videregående- og ungdomsskoler. Dette virker selvsagt forunderlig, med tanke på at vi den siste uka har opplevd flere smitterekorder, både nasjonalt og lokalt.

I pressekonferansen kom det frem at det blir åpning av samfunnet igjen, men ikke fullstendig. Den nasjonale skjenkestoppen opphører, men det blir begrensning med henhold til klokkeslett, hvor skjenking ikke blir tillatt etter klokka 23.00. Her blir det opp til den enkelte kommune å innføre strengere tiltak.

Det vil også bli gjenåpning av barne- og ungdomsidretten. Og rødt nivå i videregående skoler opphører. Regjeringen ønsker også å gå bort fra gult nivå i barne- og ungdomsskolen. Også her blir det opp til kommunene å vurdere tiltak.

Hva er årsaken til denne plutselige kursendringen? Trondheim kommune kunne notere smitterekord tirsdag, med 325 smittede på ett døgn. Onsdag var rekorden økt til 514. Man trenger ikke finregne lenge på det – alt peker mot at samtlige kommer til å bli smittet innen kort tid. Er dette en varslet katastrofe FHI rett og slett driter i? Svaret er nei.

Les også

«4 aspekter ved den nye nedstengningen som er komplett ulogiske»

Folkehelseinstituttet advarte i sin siste risikovurdering om den ventede vinterbølgen av koronasmitte. Denne vil det kreve svært sterke kontaktreduserende tiltak for å slå ned, ifølge FHI.

«Mange hundre tusen vil bli smittet. En omikrondrevet vinterbølge er ikke mulig å stoppe, men det kan være mulig å dempe toppen av den», skrev FHI i rapporten.

De slår fast at omikronvarianten gir betydelig mindre risiko enn deltavarianten, når det gjelder alvorlig sykdomsforløp hos de smittede. I alle fall hvis de er vaksinerte. Men omikronvarianten har betydelig større spredningsevne.

Smitten vi har nå, er i hovedsak av omikron-varianten. Det var i Sør-Afrika man først oppdaget denne, noe som gjør at de har langt bedre dokumentasjon av effekten der. «Ikke få panikk. (…) Omikron vil spre seg som en skogbrann, men vil ikke føre til mange sykehusinnleggelser», uttalte Nicholas Crisp til VG onsdag.

Les også

«Skal de uvaksinerte få siste stikk?»

Crisp er den øverste ansvarlige for Sør-Afrikas koronahåndtering, og en tungvekter på linje med Nakstad. Det kan også være ham FHI har lyttet til, før de gjorde sine siste endringer.

«Opplever dere press på intensivavdelingene? For det burde dere ikke. Én av grunnene er at omikron ikke ser ut til å påvirke lungene. Alle får sår hals, hoster og nyser fra øvre luftveier, men det er ikke destruktivt i lungene. Det er det motsatte av delta og beta», sier Crisp.

Dette er i så fall årets beste nyhet – og det gjør at man kan se omikron i et helt nytt lys. En større «gamechanger» enn dette har vi ikke sett siden korona kom. Noe som åpenbart må endres, er karanteneregler for nærkontakter. Alternativet vil være at samfunnsmaskineriet stopper fullstendig opp.

Grunnen er enkel: FHI anslår at 50.000 kan bli smittet per dag, på toppen av vinterbølgen. Det tilsvarer 350.000 smittede per uke. Hvis dagens krav opprettholdes, om at nærkontaktene deres også skal i karantene, får vi nesten hele landet i karantene samtidig. Det går simpelthen ikke.

Les også

«Kan de som synes det er greit å miste én av besteforeldrene på grunn av dette, løfte hånden i været?»

Omikron kan ikke stoppes, og mye tyder på at de aller fleste vil bli smittet av viruset innen kort tid. Er man vaksinert, medfører dette ikke noen overhengende fare. Derfor er det ikke noen stor fare for overbelastning på helsevesenet. Det virker i så måte fornuftig å løfte på tiltakene.

I Sør-Afrika forsvant omikron-varianten like raskt som den kom, ifølge Crisp. Tirsdag hadde landet, med en befolkning på 60 millioner mennesker, bare 255 nye innleggelser. Mange av disse var ikke innlagt på grunn av covid-19, en gang. De fleste som blir registrert som covid-innleggelser, er ikke der på grunn av covid, forteller han. Den samme feilkategoriseringen skjer i svært mange land.

Alle som blir lagt inn på sykehus, testes. Så, hvis du har brukket benet og tester positivt, blir du lagt inn på covid-avdelingen og kommer inn i covid-registreret. De fleste av innleggelsene er asymptomatiske, altså ikke syke som følge av korona.

Les også

«5 lyspunkter i koronamørket»

Disse opplysningene om omikron er grunnen til linjeendringen FHI nå kommer med. Samtidig gir det grunn til et lettelsens sukk, ettersom det betyr at de verste spådommene ikke ser ut til å slå til.

Som vi har blitt vant til fra regjeringshold, ble det slengt inn ett forvirrende aspekt også denne gang, som i dette lyset virker en smule ulogisk. Breddeidretten ønsker regjeringen nemlig ikke å åpne.

Er man bekymret for at alle korsbånd- og hamstring-skadede skal komme og fylle opp koronaavdelingene på St. Olav?