Gå til sidens hovedinnhold

En trist historie. Hva i himmelens navn er det dere holder på med, Steinkjer Kommune?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Steinkjer Jeger og Fiskeforening har siden 1964 hatt forvaltningen av Steinkjerelva. Hele tiden har de høstet lovord i arbeidet ved og i elva til glede for Steinkjer kommunes innbyggere. De har lagt til rette for fiske for allmenheten, fri bruk av gapahuker og gjort det fint og attraktivt langs elvebredden.

Arrangementer har det vært mange av, det årlige martnasfisket på kaia kjenner vel alle til. Fiske for barn i Steinkjerelva har vært veldig populært, det samme med fiske for barn på Holmen under det årlige «Friluftslivets dag». Isfiskekonkurransen på Leksdalsvatnet har også vært meget populært og har trukket mye folk.

Les også

Samarbeid, bruk og forvaltning av Steinkjerelva

I 30 år la de ned tusener på tusener av dugnadstimer i gyrobekjempelsen. De har deltatt i alt, fra kartlegging av hele vassdraget med sidebekker, overvåking, drevet klekkeri, fisket stamfisk, vært med i gyrobehandlinger fra A til Å. Og ikke minst reetableringer i iskaldt vann på tidligvår/senvinter. Dette i hele vassdraget, i Steinkjerelva, Ogna og i Byaelva. Siste behandling og reetablering lyktes heldigvis. Alle Steinkjer og omegns laksefiskere og selvsagt også mange, mange flere er meget takknemlig for den enorme innsatsen som er lagt ned og som endelig har lyktes.

Gjennom disse årene er det ingen som har tilegnet så god kunnskap om vassdraget som denne dugnadsgjengen,- elveutvalget. De kjenner «hver sten», hver gytebekk og gyteområde, alt om vassdraget.

Ville gyrokampen vært mulig uten denne fantastiske dugnadsgjengen?

En ting er ihvertfall sikkert,- den ville ha kostet titalls millioner mer.

Les også

Sviket i Steinkjerelva

«Takken» fra Steinkjer kommune for dette arbeidet er en oppsigelse av den snart 60 år gamle avtalen. I arbeidet med felles forvaltning har elveutvalget ikke hørt et ord, ikke et eneste spørsmål om Steinkjerelva eller vassdraget ellers. Ingen opplysninger er etterspurt eller innhentet. Steinkjerelva som historisk har hatt den største fangsten er tilmed «tilgodesett» med bare en representant i forvaltningslaget, de andre elvene har to hver.

Steinkjer kommune som grunneier i Steinkjerelva har også blitt med i Ogna Grunneierlag, hvorfor? Ogna er jo en annen elv.

Siden Steinkjer kommune har sagt opp avtalen og ikke henvendt seg med så mye som et lite hvisk om opplysninger og/eller informasjon, betyr vel dette at de mener å sitte på mer kunnskap enn hele elveutvalget har tilegnet seg gjennom seksti års arbeid? At de har inngående kunnskap om forvaltning av laks og alle sider ved dette?

De mener vel også da at de vil holde det like fint ved elvebredden, legge til rette for fiske, overvåke, kjøre arrangementer og så videre og så videre? Bare jeg personlig har vist bort om lag 15 personer som fisket ulovlig i elva i sommer. Jeg regner med kommunen ansetter tilsyn neste år?

Kan vi stole på at de har dette under full kontroll på vegne av Steinkjers 24300 innbyggere? For hver eneste innbygger i Steinkjer er grunneiere her, og har samme eierett som de som har sagt opp avtalen med SJFF.

En ting er sikkert: De som har kjempet i over 30 år og brukt utrolig mye av sin fritid i kampen mot gyro, er ikke bare skuffet og lei seg. De er langt forbi. Enkelte har faktisk dessverre mistet lysten på laksefiske og alt det innebærer. Og dermed har villaksen mistet mange forsvarere.

Hva i himmelens navn er det dere holder på med, Steinkjer Kommune?

Les også

Det var en gang en laksefisker

Kommentarer til denne saken