Gå til sidens hovedinnhold

EØS er livsnerven i min lille distriktskommune

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Når SP, SV, Rødt og deler av Ap krever bedre avtalevilkår enn EØS, vil EU selvsagt gjøre det samme for sine interesser. Vi er mer avhengig av EU enn EU er av oss, og i slike forhandlinger vil Norge bli spurv i tranedans.

Sveits blir noen ganger trukket frem som et eksempel til etterfølgelse for Norge. Sveits har cirka 100 bransjeavtaler med EU, men hensikten var gjennom mangeårige forhandlinger å erstatte disse med en overordnet avtale. Etter bl.a. en folkeavstemning i Sveits har disse forhandlingene imidlertid nå brutt sammen, trolig for godt.

Det er ikke mulig å reforhandle avtalen. Ønsker man en ny avtale må den først sies opp, og håpe på at EU ønsker å inngå en ny avtale. Nå står vi faktisk også foran en tid hvor oljen vår blir mer og mer uvesentlig i en forhandlingssituasjon.

De rødgrønne spiller et høyt spill. De setter norske distrikts-arbeidsplasser i fare med populistiske og proteksjonistiske tankespinn. Det er tilgivelig, derom det er uvitenhet og kunnskapsløshet om hvordan marked og næring fungerer, som er årsaken. Stemmefiske på falske premisser er utilgivelig og skremmende.

Jeg bor i en liten distriktskommune i Nord-Norge. For vel 30 år siden hadde vi to hovednæringer. Trelast og dørproduksjon ved Bindalsbruket, og jordbruket med om lag 65 melkeproduksjonsbruk. Bindalsbruket har nå bare i forhold en brøkdel ansatte, og antall bruk i melkeproduksjon er nå nede på ca. 10. Om lag 50 prosent av bindalinger i arbeid, er offentlig ansatte. Resten arbeider hovedsakelig med havbruk.

Nesten alle i min kommune er hver dag avhengige av EØS-avtalen, direkte eller indirekte. EØS-avtalen gir oss tollfri markedsadgang for produkter som vi hver dag er avhengige av å selge i konkurranse med andre land.
Dette gjelder ikke bare Bindal, men Helgeland, Namdal og kyst-Norge forøvrig. Vi er i samme båt.

Noen vil bore hull i den båten som vi alle sitter i, selv om de nå vet følgene. De fisker stemmer fra denne båten. Agnet er nasjonalisme og misforstått proteksjonisme, til gavn bare for egen partioppslutning.

Viktigst for meg fra mitt ståsted i en liten, avsides og næringsfattig kommune, er klima, næring og sysselsetting. Løser vi disse, finansierer vi det meste andre også.

Dette er noen av grunnene til at jeg stiller som listekandidat for Venstre. Partiet har garantert for fortsatt EØS-medlemskap. Det er glimrende distriktspolitikk, og fortjener også din støtte.

Kommentarer til denne saken