Gå til sidens hovedinnhold

Er det viktigere å tilfredsstille utenlandske politikere med prosenter enn å lytte til lokale politikere, Elin Agdestein?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Denne våren har Klima- og miljødepartementet bedt Miljødirektoratet om å gjøre en vurdering av mulighetene for å innlemme Børgin i marin verneplan. Da saken ble behandlet i stortingets energi- og miljøkomite denne uken, innstilte de på at Børgin skal vernes. Det var kun FrP og Sp sine representanter som stemte imot dette.

Lokalpolitikerne i Inderøy og Steinkjer har hele tiden kjempet med nebb og klør mot denne verneplanen, ikke for at man er imot å ta vare på naturen, men for at man tror på vern gjennom skjøtsel og aktiv bruk. Det å ta en aktiv rolle i skjøtselen av naturen kan også medføre verdiskaping og distriktsarbeidsplasser. Vi i FrP har kjempet sammen med lokalpolitikerne hele tiden i denne saken, noe vi også egentlig hadde forventet at Agdestein som kommer fra området ville gjøre.

I Trønder-Avisa denne uken kan vi lese at Agdestein påstår hun er imot vern, men kommer til å stemme imot forslaget om å avslutte arbeidet med opprettelse av marint verneområde i Børgin. Det Agdestein bruker som bakgrunn for dette, er at regjeringen ikke styrer på bakgrunn av Dok-8 forslag (representantforslag) fra opposisjonen. Beklager Agdestein, men det er bare tull. Dok-8 forslag blir vedtatt så regjeringen må styre etter dem hele tiden, når man har en mindretallsregjering.

Selv om ingen av tilhengere av denne marine verneplanen innrømmer det så er det ganske tydelig for alle hva denne saken handler om. Norge har gjennom internasjonale avtaler forpliktet seg til å verne en viss del av norske havområder, så da haster det med å få flere verneområder på plass. Det er vist viktigere at prosenten er oppfylt, enn hvilke områder som faktisk er vernet og hva vedtakene faktisk har av konsekvenser.

At Ap og venstresiden synes det er viktigere med pene statistikker enn faktiske resultater overasker vel ingen, men at Høyre nå er på samme linje skuffer vel ikke bare meg.

Det er til sammen fem stortingsrepresentanter fra Nord-Trøndelag valgdistrikt, nå forventer jeg at alle sammen husker hvor de kommer fra. Det er avstemming i Stortinget 7. juni, dere har enda mulighet til å sette Trøndelag sine interesser først og stemme mot vern. Det ville jeg gjort!

Kommentarer til denne saken