Gå til sidens hovedinnhold

Er prisen på bensin viktigere enn fremtiden til våre barn?

MDG blir kalt for radikale og ekstreme når vi sier vi må slutte å lete etter mer olje, gjøre det dyrere å forurense og billigere å velge miljøvennlig. Men det radikale og ekstreme er å fortsette med dagens politikk.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi ser allerede konsekvenser av 1,1 grad varmere klode - tror du en tre, fire fem eller seks grader varmere klode er bedre for våre barn ? Årets valg må bli et klima og naturvalg. Alt annet blir feil. Det er alvor nå.

Jeg mener det er et demokratisk problem at Vedum og Senterpartiet ber folk om å bli sinte på klima- og miljøtiltakene som må til, og som selv Vedum kommer til å måtte gjennomføre, om Norge skal nå sine klimamål. Norge skulle helst ha gått foran og kuttet 80 prosent av våre klimautslipp innen 2030 - verden trenger gode eksempler, og våre barn trenger framtidhåp.

Dette er ekstremt dramatisk. Verden er i ferd med å endres til det ugjenkjennelige allerede innen 30 år. Det gjør meg livredd på vegne av meg selv, barna mine og alle som skal vokse opp i en så utrygg framtid. Det haster mye mer enn vi tidligere har trodd, og Norges neste statsminister er den siste som har sjansen til å levere på Norges forpliktelser. Skal Norge fortsette å pumpe olje eller skal vi ta vare på barnas framtid?

Les også

Miljøpartiet De Grønne gjør den norske kua til klimaet sin hovedfiende

Denne sommeren har vi allerede sett konsekvensene av 1,1 graders oppvarming. Det har vært rystende å se på ekstremværet den siste tiden, fra brannene i Hellas til flom i Tyskland. Klimaendringer har fordrevet folk fra hjemmene sine, sendt tusener av mennesker ut på flukt og tatt hundrevis av liv. Hva vil skje når det blir enda varmere?

I dag er dagen for å være rystet. For å være forbannet på hvilken retning norske regjeringer har vært med å skyve verden. Men det er også tid for håp. Idag åpner stemmelokalene i vår tids viktigste valg. Er det én ting FN sitt klimapanel har vist i dag så er det at politikere som Erna Solberg ikke er styringsdyktige i møte med krisen vi står i. De later som om dagens løsninger er gode nok, men skyver i bunn og grunn ansvaret videre til neste generasjon.

Det er seks år siden verden ble enige om å begrense global oppvarming til 1,5 grad, og vi er fortsatt på vei mot 3. I stedet for å komme med en krisepakke for klimaet, har Erna Solberg og Jonas Gahr Støre gitt oljeindustrien en krisepakke på 100 milliarder. Det er en skandale.

Les også

Det er ungdommene som må betale for Norges selvbedrag

Jeg forventer at Norges nye statsminister etter valget lytter til FNs klimasjef sin bønn om at landene må komme med mer ambisiøse planer om utslippskutt. Det første Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre må gjøre er å legge fram en plan for å kutte utslippene med 80 prosent innen 2030, slik MDG har foreslått.

Det har ikke manglet på advarsler. Budskapet i den forrige rapporten til klimapanelet i 2014 var at tiden var i ferd med å renne ut og at vi måtte handle nå for å kunne stanse klimaendringene. Erna har styrt siden 2015 og likevel ikke gjort nok, i likhet med resten av verden. Resultatet er at vi nå ikke lenger kan unngå katastrofale klimakonsekvenser. Det gjør meg forbanna.

Hvor lenge skal Norge tjene seg rik på å selge olje og gass? Når er det nok?

MDG blir kalt for radikale og ekstreme når vi sier vi må slutte å lete etter mer olje, gjøre det dyrere å forurense og billigere å velge miljøvennlig. Men det radikale og ekstreme er å fortsette med dagens politikk.

Andre partier forsøker å snakke om alt annet enn klima nå som valgkampen er i gang, og verken Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre har kommet med noen nye klimaløfter. Et minimum nå er at Erna Solberg og Jonas Gahr Støre kommer med hver sin garanti for hvordan de vil bremse denne krisen: De må legge fram en plan for å stanse oljeleting og kutte utslippene med 80 prosent innen 2030.

De andre partiene oppfører seg som om klima og miljø er en enkeltsak, eller en særinteresse for MDG. Men vi snakker om selve livsgrunnlaget for oss alle. Likevel er vi det eneste partiet som er villige til å gjøre det som trengs for å stanse natur- og klimakrisa. Vi er det eneste partiet som sier tydelig at blant mange viktige saker, garanterer vi at vi setter miljø aller øverst når vi skal forhandle med andre partier.

Valget i år er et klimavalg, men det er også et valg mellom generasjoner. Er prisen på bensin viktigere enn fremtiden til våre barn?

Den store Trønderdebatten: Høy temperatur i Trønderdebatts klimaoppgjør.

Kommentarer til denne saken