Samme parole kommer styret i Rosenborg til å benytte når de rekrutterer trener. Det blir nok Åge Hareide.

RBK-ledelsen velger altså den tryggeste løsningen. Det er vanskelig å kritisere dem for det, selv om jeg tror alle vet at Trond Sollied er den som har det største potensialet for faktisk å gjenreise Rosenborg som en betydelig europeisk klubb. Men det er i fotballen som i idretten for øvrig og i livet; den dristigste ruta til toppen, er også den det er størst risiko med. De tør ikke satse på Trond.

Med Åge vet vi alle hva vi får: Stabilt ustabilt humør, for det meste sprudlende entusiastisk, bare avbrutt av et og annet plutselig irrasjonelt raseriutbrudd, akkurat som det var i Rosenborg på 90-tallet. Ingen er mer RBK-er enn Åge; opptatt av Rosenborgs og idrettens rolle i stort, meget kunnskapsrik også om alt det som tilsynelatende ikke har med fotball å gjøre, men han skjønner at det har det: RBK er mye mer enn en fotballklubb. Det er en trøndersk identitetsmarkør og kulturinstitusjon. Ingen kan bedre enn Åge bidra til at klubben fortsatt blir det.

Den andre kandidaten, det var i virkeligheten aldri snakk om andre enn de to, er eksepsjonelt kunnskapsrik om spesielt Rosenborg-fotball, men ikke så opptatt av det store bildet.

Det som hefter ved Åge er usikkerheten om hans lidenskap for Rosenborgs måte å spille fotball på. Han kan naturligvis sette opp laget i en fornuftig 4-3-3, og han kan som hvem som helst andre sitere sin Nils Arne. Spørsmålet er hvor dypt det sitter i ham, hvor tydelig bilde han har på sin netthinne. Sist han var her handlet det mest om tett forsvarsspill, enorm aggressivitet og entusiasme, og litt dårligere struktur og fremdrift. Det var mer enn nok til svært gode resultater, på kort sikt.

Den som virkelig har det klassiske trønderske fotballspillet under huden, er Ranheim-trener Svein Maalen. Jeg vil anbefale ham som assistent for Åge, så snart det er mulig, for eksempel foran neste sesong. Det vil i så fall være synd for Ranheim, men de kan hente sin neste trener ei mil lenger nord, i Stjørdal (Roar Vikvang), og så vil det eventuelt være beklagelig for Blink, men deres neste trener er allerede assistent i Ranheim (Are Tronseth).

Med andre ord: Akkurat sånn som det var ment å skulle være i trøndersk fotball. Men det blir naturligvis ingen slik kabal hvis ikke Åge er ydmyk og innser at han kan behøve Maalens kunnskap. Åge har mer tradisjon for å ansette assistenter som skal bringe ham nærmere spillergruppa.

På kort sikt blir det enda en gang snakk om å glede seg over enhver fremgang, «ikke tenke på seriemesterskapet», og langsomt få det til å fungere. Kampen mot Brann viste at utgangspunktet er omtrent som ventet; det er et stykke frem, men det er heller ikke lenger enn at det er fullt mulig. Indreløperne var bedre involvert enn før, og etter hvert kom også angrepene i bakrom, og til slutt en ikke ufortjent seier. Ikke minst: De andre lagene imponerer ikke veldig.

Åge får det aller beste utgangspunktet.

Utfordringen er naturligvis den svært spesielle sesongen, men tett kampprogram og få muligheter til å jobbe med spillet. Det krever en trener som har vært ute på vinters tid før.

Ingen kan i hvert fall hevde at Åge ikke har vært det.