Gå til sidens hovedinnhold

Et slikt ensidig og flaut program er i seg selv en skandale og burde umiddelbart blitt trukket fra TV 2s plattformer

Artikkelen er over 1 år gammel

Har Per Anders Eira vært klar over at hans tidligere kjæreste Tonje Blomseth ikke hadde nødvendige tillatelser til jakt, felling av trær og hyttebygging i den kanadiske villmarka da han gikk med på å bli med friluftsbloggeren på eventyr?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Blomseth som har arrangert og planlagt flere «ekspedisjoner» tidligere bør i hvert fall ha visst bedre.

I TV 2-serien «Vill i hjertet» om det tidligere parets opphold i Yukon som i februar hadde premiere på TV-kanalen, gråter og klager Blomseth over at canadiske myndigheter har gitt pålegg om at hytta som er oppført ulovlig må rives. Dette er bare et eksempel på hvordan TV 2 lar henne stå uimotsagt i beste sendetid mens hun formidler dårlige holdninger når det kommer til å vise respekt for naturen og andre lands territorium og lovverk.

I kjølvannet av innspillingen av programmet er Tonje domfelt i Canada, og lovbruddene ble omtalt av Yukon News allerede 19. september 2018. Blant annet har hun måttet betale en bot på 1000 kanadiske dollar for å ha felt rype utenom jaktsesong, etter angivelig først å ha løyet om forholdet ovenfor kanadiske myndigheter som tidligere hadde informert henne om at jaktsesongen var over.

I tillegg har hun vært anklaget for brudd på Canadas miljølovgivning etter at det skal ha blitt funnet søppel flytende rundt hele leiren (som heller ikke var ryddet etter gjentatt inspeksjon), og hun skal videre ha høstet av skogsressursene uten tillatelse. Forholdene kan vanskelig unnskyldes med at dette handler om overlevelse i villmarka. Blomseth har tross alt sørget for å stadig få fløyet inn dagligvarer direkte til leiren (alkohol inkludert).

«Moralen» i serien synes å være at utenlandske statsborgere bare skal kunne ta seg til rette med krypskyting og ulovlig byggevirksomhet i andre lands sårbare naturområder. Dette representerer en uønsket og skadelig utvikling når det kommer til hvordan vi skal bruke og forholde oss til naturen, og verst av alt er det at TV 2 opptrer som mikrofonstativ for Blomseth og dermed legger til rette for at slike holdninger får sympati og legitimitet i befolkningen. Hvordan ville vi reagert om et utenlandsk TV-team hadde tatt seg til rette i våre egne naturområder her i Norge, med ulovlig hytteoppføring, tjuvjakt og forsøpling i fjellheimen? Så lenge det er snakk om nordmenn som har «forvillet» seg litt for langt hjemmefra er det visst fritt frem, og som trofaste landsmenn har vi som regel ingen skrupler mot å beklage oss over andre lands reguleringer og domstoler.

Et slikt ensidig og flaut program er i seg selv en skandale og burde umiddelbart blitt trukket fra TV 2s plattformer etter at de ulovlige forholdene ble kjent. Hvilke presseetiske avveininger kan forsvare at dette så langt ikke er skjedd? At norsk media har hegnet om Blomseth som den populære friluftsbloggeren hun er og langt på vei har unngått å sette kritisk søkelys på hennes lovbrudd i Canada er også svært kritikkverdig.

I det minste burde man kunne forvente av TV 2 at de opplyser sine seere om hva den kanadiske domstolen har kommet fram til og nyanserer fremstillingen av situasjonen som Tonje har sørget for å sette seg selv og kjæresten i under oppholdet i Yukon. Uttalelser fra lokale verneombud om faunakriminalitet og forholdene i leiren hadde også vært på sin plass. Dette for å vise et minimum av respekt for gjeldende lovverk for vern av naturen i landet som ble gjestet under innspillingen.

Det er også beklagelig å se hvordan Tonjes daværende kjæreste Per Anders Eira har blitt brukt som «urfolksalibi» i programmet. Hans tradisjonskunnskap om overlevelse i subarktiske områder blir demonstrert i serien og bidrar til å løfte produksjonen, men i samme vending blir det samiske «dratt ned i søla» i lys av Tonjes lovbrudd og dårlige organisering av oppholdet. Under filmingen er det tydelig at Per Anders i mange tilfeller virker ukomfortabel med situasjonen. Det er ikke til å undres over at deres kjæresteforhold betegnende nok tok slutt kort tid etter at de to vendte tilbake til Norge.

Kommentarer til denne saken