Jeg hadde ikke tenkt å uttale meg i denne debatten. Årsaken til det kommer på slutten for den som orker å lese så langt ... Jeg har gjort det før, noe som ikke ble godt mottatt.

Som tidligere utøver med en fot i begge leire (friidrett og langrenn) har jeg vært tett på, sett mye, hørt mye, og opplevd en god del av det som tas opp i media rundt spiseforstyrrelser i idretten om dagen. Jeg har heldigvis hatt fantastiske trenere og ledere rundt meg hele veien og vært forskånet for slike utfordringer selv.

Etter mitt syn handler ikke denne debatten om idretten har et problem med spiseforstyrrelser eller ikke – det vet vi at den har! HÅNDTERINGEN av problemene er det som bør ha fokus!!! Her har skiforbundet hatt, og har fortsatt en lang vei å gå i forhold til friidrettsforbundet. Så kjære Norges Skiforbund – les uttalelsen til Ketil Hilderskor fra Norges Friidrettsforbund, og LÆR! Ingen fornektelse av problemene, ingen uttalelse om heksejakt, ingen påstander om at de nå har full kontroll på et problem man i toppidretten sannsynligvis aldri blir kvitt. En erkjennelse av at dette er et vanskelig tema som vi må fortsette å ha et ÅPENT fokus på, for å forebygge, oppdage og sette inn tiltak i tide. Dette vil hjelpe alle utøvere på alle nivå, i motsetning til skiforbundets hemmelighold og lusking i krokene for å hjelpe «sine egne» om problemene skulle bli for store og synlige.

Jeg uttalte meg om temaet til en journalist i Dagbladet for et halvt liv siden. Reaksjonene på denne artikkelen var som følger:

  1. Oppringning fra skiforbundet der jeg ble skjelt ut for uttalelsene
  2. SMS fra friidrettsforbundet med klapp på skuldra for at jeg var tøff nok til å uttale meg om et viktig tema
  3. Innkallelse til møte med resten av juniorlandslaget i langrenn der jeg ble utskjelt i plenum for uttalelsene med påfølgende opplæring fra skiforbundet i hvordan slike forespørsler fra journalister skulle håndteres (les: ingen kommentar, evt. gjennomlesning før publikasjon med godkjenning fra forbundet ... i praksis full sensur der altså ...)

Når jeg nå står på den andre siden av ting som trener og helsepersonell som daglig jobber med idrettsutøvere SKREMMER det meg og er utrolig skuffende at skiforbundet på de 18 årene som har passert siden dette, ikke ser ut til å ha endret praksis i det hele tatt!

Skiforbundet: Det er ingen som prøver å TA dere, det er ingen som mener at langrenn er usunt og GIR spiseforstyrrelser. Toppidrett gir en økt risiko for dette. MEN HÅNDTERINGEN DERES HJELPER IKKE!!!! Strutsetaktikk og fornektelse har aldri gitt resultater. SKJERPINGS!!!

LES OGSÅ: Ble kjeftet opp av skiforbundet for å uttale seg om slankepress som 19-åring: – Det mest ydmykende jeg har vært med på (TRØNDER-AVISA)