Lørdag 10. september sparkes paradene i gang både i Oslo og Trondheim klokken 13. Paradene vil foregå med et mørkt bakteppe. Mange skeive er usikre på om de skal delta i paraden i morgen. Årsaken er skytinga i Oslo i sommer.

Trusselnivået er fortsatt høyt i Norge. Assisterende sjef i PST sier til NRK at de mener flere aktører har evne og vilje til å gjennomføre terror. Både høyreekstreme og ekstreme islamister har uttrykt støtte til – og blitt inspirert av – hendelsene i Oslo i juni.

2022, året som markerer både Skeivt kulturår og 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge, skulle vært et skeivt festår. Slik ble det ikke. Det skeive miljøet har i stedet vært preget av en knallhard debatt på vårparten, hets, terrorangrep og et høyt trusselnivå som har utsatt Oslos Pride-parade i tre måneder.

Derfor er det så utrolig bra at det nå er mulig å gjennomføre Pride og parade. For å feire kjærligheten, feire det å være seg selv, feire mangfoldet. Komme sammen og vise støtte, aksept og åpenhet. For å sette skeive problemstillinger på dagsorden.

For skeive problemstillinger er det mange av. Skeive har dårligere levevilkår enn heterofile. SSBs tall viser at færre skeive er i arbeid, flere har økonomiske problemer, dårlige boforhold og dårlig helse.

I en rapport nylig lagt fram av Skeiv Ungdom, vises det til at de som tar kontakt med Skeiv Ungdoms ungdomstelefon er yngre enn før, og de har det verre enn før. Sju prosent av samtalene handler om selvmord.

De som tenker dette er et skeivt problem, tar feil. Dette er et alvorlig samfunnsproblem som vi må gjøre noe med. Vi må gjøre noe med at ungdommene våre ikke har det bra. Vi må gjøre noe med at skeives levevilkår er dårligere enn heterofiles. Vi må sørge for at det oppleves som trygt å være seg selv i Norge.

Politiske vedtak er nødvendige for å sikre et like trygt samfunn for skeive som for heterofile. Men det er også helt nødvendig at holdninger endres. At vi som storsamfunn nekter å godta hets og sjikane av skeive. Vi må ta til motmæle. Vise at vi står sammen i den skeive likestillingskampen.

Det er så mange flere som støtter det skeive miljøet enn det er de som motarbeider det. Men de som ikke ønsker et åpent, inkluderende og mangfoldig samfunn, skriker så høyt i kommentarfeltet. De tar så stor plass. Vi må vise at støtten er større.

I morgen skal jeg delta i Trondheims Pride-parade. Jeg gleder meg til å stå opp for det samfunnet jeg ønsker meg. Til å stå skulder ved skulder med de som tar kampen for å kunne være seg selv. Til å se hvor mange som møter opp for å gjøre denne kampen litt lettere.

Pride-paradene i Trondheim og Oslo i morgen vil være viktige markeringer. Skeive står ikke alene i kampen. Sammen skal vi hegne om skeives rettigheter, vi skal kjempe for et fritt og åpent samfunn, og vi skal feire kjærligheten.

Størst av alt er tross alt kjærligheten.